У Дніпрі легендарний автомобіль перетворили у артоб'єкт (Фото)

У Дніпрі з'явився новий артоб'єкт, в який перетворили так званий горбатий "Запорожець". Його встановили біля одного з кафе на вулиці Барикадній. Легендарне диво вітчизняного автопрому відразу стало цікавою для дніпрян фотозоною. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Старенький горбатий ЗАЗ-965 оновили, перетворили на кабріолет та пофарбували у романтичний рожевий колір. З ним контрастують блакитні передні сидіння. А на задніх розмістили діжки з рослинами.

Так званий горбатий ЗАЗ-965 вперше зійшов з конвеєра завода "Комунар" у Запоріжжі майже 63 роки тому - у листопаді 1960 року.

горбатий Запорожець

Народне авто з кузовом від італійського Fiat важило 665 кг, розганялось до 90 км на годину, "куштувало" дешевий 76-й бензин та приваблювало ціною у 1800 рублів. Гострі язики жартівливо виміряли його вартість у пляшках горілки, яка у ті часи коштувала 1 рубль 80 копійок за півлітра. Виходило 1000 пляшок за авто. Цікаво, що коли горілка подорожчала до 2 рублів 20 копійок, то до 2200 рублів зросла й вартість горбатого.

горбатий Запорожець

Виробництво ЗАЗ-965 схвалив генсек СРСР Микита Хрущов, який за легендою хотів обігнати Америку за кількістю автомобілів на душу населення.

Саме горбатий був першим авто багатьох всесвітньо відомих людей. Наприклад, легендарному українському штангісту Леоніду Жаботинському, якого своїм кумиром вважає Арнольд Шварценеггер, ЗАЗ-965 був презентований запорізьким автозаводом. Спортсмен неодноразово згадував, що, незважаючи на свої габарити, із задоволенням водив цей крихітний автомобіль - він просто максимально відсував сидіння назад. А коли Жаботинський на горбатому потрапляв у бездоріжжя, то іноді свою автівку він мало не на руках виносив на хорошу дорогу. 

український штангіст Леонід Жаботинський

За всю історію  Запорізького автозаводу з його конвеєра зійшли 322 106 горбатих "Запорожців", які стали справжньою автолегендою й символом ретро.  

Нагадаємо, раніше ми писали, що на Дніпропетровщині жінка вкривалася від дощу під вкрай непатріотичною парасолькою.