У Дніпрі на набережній біля ресторану Поплавок помітили дивного птаха (відео)

У Дніпрі на набережній біля ресторану Поплавок помітили дивного птаха. Птах міцно спав на камені і йому зовсім не заважала гучна музика, яка лунала з ресторану неподалік, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на відео дніпрянина Костянтина.

Дуже схожий на великого Баклана, бачив таких багато років тому в нашому теплому Криму. Але можу помилятись. Друзі, підкажіть – хто це і як він опинився майже в центрі Дніпра? – написав місцевий житель Констянтин.

Дніпряни впізнали у птахові баклана. Адже ці птахи давно живуть на Дніпрі, їх часто бачать рибалки на острівцях серед річки.

Баклани належать до дуже давньої родини пернатих, майже не змінились за 40 млн років. Їх древніми предками були водоплавні птахи, не здатні літати. У штаті Нью-Джерсі (США) знайдені найстаріші скам’янілі рештки баклана, вік яких оцінюється в 50 млн років.

Баклан поширений по всій земній кулі, за винятком Південної Америки та Антарктиди. В Україні гніздиться на Дунаї, Дніпрі, на морському узбережжі, а також у окремих регіонах заходу країни; під час міграцій трапляється на більшій частині суходолу; зимує біля морського узбережжя, в пониззях Дніпра та Дунаю. Все життя бакланів тісно пов’язане з водним середовищем – морським чи прісним. Оселяються вони, як правило, понад берегами морів, океанів, великих річок та озер. Види, що гніздяться в краях з прохолодним кліматом, відлітають зимувати на південь, а мешканці теплих широт живуть осіло. Здійснюючи сезонні міграції, баклани летять характерним ключем, при чому в польоті вожака регулярно змінюють інші члени зграї. Протяжність таких перельотів іноді складає до 2000 км.

Баклани на рідкість товариські, живуть у гніздових колоніях числом до декількох тисяч пар. Доки не приходить пора виводити пташенят, величезні зграї дорослих птахів ночують на скелястих морських узбережжях або високих деревах. 

Харчуючись головним чином рибою, баклани із задоволенням також поїдають молюсків, рачків та земноводних. У прісних водоймах птахи полюють на окунів, пліток, сомів, лящів, линів та форель. Приморські баклани надають перевагу камбалі, трісці, оселедцю, кільці, вугру та мерлангу. Зранку птахи дружньо вилітають на годівлю і полюють приблизно до півдня. Баклан щоразу занурює голову під воду та видивляється здобич. Побачивши її, він одразу ж пірнає, щільно притиснувши крила до тіла, і гребе ногами, як веслами. Глибина занурення коливається від 1 до 3 метрів, а на ловлю однієї риби витрачається близько трьох хвилин. Схоплену здобич баклан витягує на поверхню та заковтує. Рибу ковтає головою вперед, щоб гострі зябра та плавці не застрягли у горлі. Для цього баклан легко перехоплює її, підкидаючи в повітря, або викладає зручніше на камінні. Якщо здобич надто велика, баклан повертається на сушу, і там, притримуючи рибу лапами, розриває її на шматки. Закінчивши полювання, птах ретельно просушує крила, інакше не зможе злетіти.

ці птахи частково охороняються в Англії, Болгарії, Фінляндії, Голландії та Польщі. В інших країнах Європи, за винятком Швейцарії та Румунії, вони перебувають під повною охороною, а в Німеччині їм присвоєно статус вразливого виду.

Нагадаємо, раніше ми писали: Чоловіка вкусила змія у скошеній стерні на Дніпропетровщині