У Дніпрі нагадали про блокування банківських рахунків боржникам за комунальні послуги

Мешканців Дніпра закликають погасити борги за тепло. У КП «Теплоенерго» нагадують, що з 9 травня 2023 року в Україні змінилися правила блокування банківських рахунків за борги - в першу чергу за комунальні послуги. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

В Україні продовжує діяти воєнний стан і щодо заборгованостей діяли обмеження - заарештовувати рахунки боржників в рамках виконавчого провадження можна було тільки в тому випадку, якщо сума боргу перевищувала 100 тисяч грн. При цьому, фізичні особи могли безперешкодно користуватися своїми грошовими коштами не зважаючи на арешт.

Це фактично зупинило процес арешту рахунків боржників за комунальні послуги, тих, хто не оплачував штрафи за порушення ПДР, аліменти, кредити і т. д. Відтепер це може торкнутись будь-якого боржника. 

Відтепер КП "Теплоенерго" має право звернутись до суду, а вже з рішенням суду – до виконавчої служби, яка відкриває провадження та накладає арешт на рахунки в банках.

За новими правилами, боржник після блокування звертається до виконавця і може отримати доступ до частини своїх коштів у розмірі двох мінімальних зарплат, що складає 13 тис 400 грн. Але повністю розблокувати рахунок можна тільки після сплати боргу.

Також зауважують, що жодна фінансова установа в Україні не має права відмовитися виконувати законні вимоги судових виконавців і не блокувати рахунки боржників. Українці можуть перевірити, чи відкрито виконавче провадження стосовно їх заборгованості, в спеціальному реєстрі на сайті Мін'юсту.

Трапляються ситуації, коли сплата була здійснена, але відповідна інформація не надійшла від органу виконавчої влади чи була надіслана із затримкою. Відповідно зняття арешту з рахунку також може відбутись не одразу!

В КП "Теплоенерго" нагадують, платіжна дисципліна споживачів є одним із важливих елементів забезпечення сталої роботи підприємства у мирний час, та вкрай важлива у воєнний, тому в черговий раз акцентуємо увагу абонентів на сплаті заборгованості.

На сьогодні містяни заборгували 1 млрд 397 млн. та уклали 34 договори реструктуризації на суму 599 тис. грн. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що метрополітен Дніпра отримав лави-трансформери.