Україна будує космічний корабель для... Саудівської Аравії?

У презентації на початку цього року українська космічна компанія КБ «Південне» показала кулеподібний дизайн, який більше схожий на літак, ніж на традиційну ракету - і відрізняється від всього, що було створено відомими українськими ракетниками.

Ці зображення можуть бути просто гіпотетичною картинкою на екрані комп'ютера, але та ж презентація показує активну роботу на українських випробувальних майданчиках і навіть деякі експериментальні апаратні засоби, які були явно пов'язані з незвичайним космічним планом. Цей таємничий космічний корабель - це щось більше, ніж простий мозковий штурм.

Про це повідомляє популярне західне видання Popular Mechanics.

Спочатку не було офіційного пояснення, що зв'язує ці частини головоломки, але джерела видання повідомили, що незвичайний «космічний літак» насправді є частково багаторазовою супутниковою установкою, що розробляється КБ «Південне» і Саудівською Аравією.

Хоча ці дві країни здаються дивними союзниками, Україна і Саудівська Аравія співпрацювали в ряді аерокосмічних проектів, включаючи тактичну балістичну ракету «Грім-2», наукову ракету-зонд, традиційну середню супутникову станцію і зенітну ракету.

Але цей літак, як і той, який детально описаний в цій презентації, стане новим завданням для обох країн.


Найбільш цікавою деталлю в проекті є 30-тонний обслуговуючий літак, що має виконувати функції першого етапу двоступеневої системи запуску. Передбачається, що літак буде оснащений традиційним турбореактивним двигуном (ТРД) і прямоточним двигуном (ПВРД).

У прямоточному двигуні відсутні власні компресори, необхідні для всмоктування повітря в камеру згоряння для полегшення згоряння рідкого палива. Це означає, що прямолінійний двигун може активуватися тільки після того, як будь-який інший двигун - в цьому випадку турбореактивний двигун - прискорює транспортний засіб до високої швидкості, подаючи повітря в повітрозабірник.

У саудівсько-українському проекті транспортний засіб буде розганятися до 4-6 Маха. Підйом по крутому куту буде доступний між 40 і 50 градусами, літак-носій зможе досягати висоти від 25 до 30 кілометрів, де семитонна ракета-носій буде розділяти і запускати свій власний традиційний двигун.

Він зможе виводити на орбіту невеликі супутники з масою не менше 220 фунтів.

Джерело - Зроблено в Україні