Велика субота. Що потрібно та заборонено робити за день до Великодня

Велика субота - день, який завершує Страсний тиждень і передує світлому святу Воскресіння Христового. Це день, сповнений глибоких емоцій, де переплітаються скорбота за розп'ятим Ісусом та очікування Його воскресіння. Що треба робити сьогодні, 4 травня, у Велику суботу за день до Великодня, розповість Дніпровська порадниця.

Значення Великої суботи:

День скорботи: Велика субота - це день, коли віряни згадують про розп'яття та смерть Ісуса Христа. Це день скорботи та жалоби за втратою Спасителя.
День очікування: Разом з тим, Велика субота - це день очікування та надії на воскресіння Ісуса Христа. Віряни знають, що Він воскресне з мертвих, і це дає їм сили пережити цей день скорботи.
День переходу: Велика субота - це день переходу від смерті до життя, від темряви до світла. Це день, коли віряни готуються до святкування перемоги Ісуса Христа над смертю.
Велика субота - це важливий день у християнській традиції.

Це день, який нагадує нам про жертву Ісуса Христа та дарує нам надію на спасіння. Це день, коли ми готуємося до святкування Його воскресіння, яке є основою нашої віри.

Що потрібно зробити у Велику суботу

Богослужіння

Велика субота - останній тиждень Страсного тижня та Великого посту і в християнстві вважається днем скорботи. Служби у церквах та храмах у суботу відбуваються протягом цілого дня та вночі.

Однак українців просять вночі служби не відвідувати та обмежитися часом до комендантської години. Відвідати богослужіння потрібно обов'язково, а ввечері - освятити великодній кошик.

Вважається, що той, хто не спить перед Великоднем усю ніч і читає молитви - буде щасливим увесь наступний рік.

Чи можна робити домашні справи

У Страсну суботу закінчують усі приготування до Великодня - готують різні страви, печуть паски та фарбують яйця.

Як допомагати родині і у кого просити пробачення 

В останній день перед святом варто попросити вибачення у тих, з ким ви давно у сварці. Також рекомендується робити безкорисливі вчинки та допомагати нужденним - як своїм рідним та близьким, так і стороннім людям.

Що не можна робити у Страсну суботу 

В цей день дотримуються суворого посту: можна їсти хліб, сирі овочі, фрукти, мед та горіхи. Від інших видів їди та термічно оброблених продуктів доведеться відмовитися.

У Страсну суботу заборонено вживати спиртне, гучно веселитися, кричати, співати, розважатися.

Не можна купатися, полювати, ловити рибу.

На кладовище у Велику суботу ходити не можна.

Всі важкі хатні справи, фізична робота, ремонтні роботи, робота в городі чи у саду, рукоділля, прання, прасування - все це під забороною.

Найбільшим гріхом у Страсну суботу вважаються сварки, конфлікти, злослів'я. Не можна брехати, засуджувати когось, відмовляти у допомозі, пліткувати.

В давнину вірили, що якщо у Страсну суботу веселитися, то потім будеш цілий рік плакати та сумувати.

Як харчуватись у Велику суботу 

У Страсну суботу піст ще триває,тому заборонено їсти продукти, які готуються на великодній стіл. З їжі дозволені хліб, вода, сирі овочі і фрукти. Деякі люди зберігають з Страсної П’ятниці і аж до Воскресіння строгий піст.