Як вивести медведку. Небезпечний шкідник, який може знищити все на городі

Ведмедку геть з городу: кращі методи боротьби з підступним шкідником! Втомилися від того, що ведмедкa псує ваш врожай? Не хвилюйтеся, ви не самотні! Цей підступний шкідник псує життя багатьом городникам. Але не варто здаватися! Про це повідомляє Дніпровська порадниця. 

Сьогодні ми поділимося з вами найефективнішими методами боротьби з ведмедкою, які допоможуть вам захистити свої грядки та насолодитися багатим врожаєм.

Ведмедку також має іншу назву – капустянка та є одним із найнебезпечніших шкідників. За раз самка відкладає 300 яєць, тому вони нищать на своєму шляху все і від них треба позбавлятися.

Капустянка знищує всі можливі овочі та ягоди, які лише ростуть на городах, а в садах нищать яблуню, грушу, сливу, вишню, абрикос та черешню.

Профілактика - запорука успіху:

Правильний вибір місця: Не саджайте картоплю та інші культури, які любить ведмедкa, на ділянках з важким ґрунтом, де вона почуває себе комфортніше.
Чистота та порядок: Регулярно прибирайте бур'яни, траву та інші рослинні рештки з городу, адже вони слугують укриттям та їжею для шкідника.
Глибока осіння перекопка: Перекопуючи ґрунт восени на глибину 20-25 см, ви вивертаєте назовні личинки та лялечки ведмедкa, які гинуть від морозу.

Способи позбутися ведмедки

Ведмедку можна залити мильним розчином. Замість мила можете використовувати пральний порошок. Ведмедки не люблять мийних засобів, через деякий час вилазять на поверхню ґрунту, де їх можна зловити та розчавити.

Спробуйте зробити солодкі пастки-приманки. Краї скляної банки обмажте варенням та кілька ложок поставте всередину. Закопайте банку в городі так, щоб її краї опинилися на рівні ґрунту. Вночі капустянки поповзуть на запах солодкого, а, потрапивши всередину такої пастки, вже не виберуться назовні.

 
Як позбутися ведмедки: дієві методи боротьби

Народні методи:

Пастки:Яма-пастка: Викопайте яму глибиною 50 см та шириною 70 см. Заповніть її компостом або перегноєм. Ведмедки, шукаючи їжу, заповзуть у яму, де й загинуть.
Пастка з пивом: Закопайте в землю банку з пивом. Запах пива привабить ведмедок, які впадуть у банку та не зможуть вибратися.
Відлякування:Запахи: Ведмедка не любить запах чорнобривців, календули, часнику, цибулі та валеріани. Висаджуйте ці рослини на городі, щоб відлякувати шкідника.
Настій часнику: Подрібніть 200 г часнику та залийте 10 л води. Настоюйте протягом доби, потім процідіть та розбавте водою 1:1. Використовуйте для поливу ґрунту.

Механічні методи:Перекопування ґрунту: Восени або навесні перекопайте ґрунт на глибину 20-30 см. Це призведе до загибелі яєць та личинок ведмедки.
Збирання вручну: Під час вечірнього поливу ведмедки особливо активні, виходять на поверхню ґрунту. Їх можна зібрати вручну та знищити.

До екологічно безпечних методів боротьби з медведкою городники відносять розчин йоду. Під час посіву насіння овочів, щоб зменшити шкоду від комахи, можна пролити посадки розчином йоду (15 крапель на відро води). Медведка не любить цей запах і не псує рослини

медведка

Замість приманки з варенням можна застосовувати пиво. Шкідники також заповзуть всередину, як у випадку з варенням.

У боротьбі з капустянкою використовують настій валеріани. У 10 літрах води розчиніть 3 столові ложки валеріани. Кожного тижня після поливу рослин під кущ чи дерево виливайте склянку приготовленого розчину. Щоб ведмедка зникла знадобиться трохи більше часу, ніж місяць.

Щоб капустянка не їла картоплю, перед посадкою бульби треба замочити в спеціальному препараті проти ґрунтових шкідників, або пролити грядки розчиненим і настояним курячим послідом у пропорціях 1 кілограм на 12 літрів води.

Ще садівники кажуть, що одним з гарних способів боротьби з ведмедкою є висадження квітів навколо грядок. Посадіть навесні чорнобривці, потім календулу та хризантеми. Їхнє коріння виділяє особливі речовини, які комахи не люблять та й аромат квітів буде відлякувати шкідників.

медведка1