Випити чи вилити. Що робити з минулорічною свяченою водою та як правильно зберігати

Свячена вода: що робити з минулорічною та як її правильно зберігати. Свячена вода - це одна з найважливіших реліквій у християнській релігії. Вважається, що вона має цілющі властивості і може захистити від хвороб, бід і негараздів. Щороку на Водохреща освячують воду в храмах, і багато віруючих зберігають її вдома. Але що робити з минулорічною свяченою водою?

Згідно з церковним вченням, минулорічна свячена вода не втрачає своїх цілющих властивостей. Однак її не можна пити, якщо вона змінила свій смак, колір або прозорість. Якщо вода залишилася такою ж, якою була в день освячення, то її можна пити, обмиватися нею або використовувати для інших цілей.

Скільки може зберігатися свята вода і що робити з освяченою водою торішньою

Помічено, що свята вода може зберігатися роками, водночас вона не змінює свого кольору і не набуває будь-якого присмаку та запаху. Віруючі люди пов'язують це з її цілющими властивостями. 

Якщо до чергового Водохреща освячена вода не закінчилася, і водночас не змінила свій колір, смак і прозорість, то її можна просто випити, або ж вмитися нею. Як варіант - потроху додавати у ванну для купання. Зберігати святу воду надто довго не варто, каже церква, інакше це можна порівняти із забуттям святині. 

 Як варіант свячену воду потроху додавати у ванну для купання. Зберігати святу воду надто довго не варто, каже церква, інакше це можна порівняти із забуттям святині. 

церковь свячена вода

Кілька варіантів того, що можна зробити з минулорічною свяченою водою:

Випити. Це найпоширеніший варіант. Вважається, що випиті свята вода зміцнює здоров'я, захищає від хвороб і негараздів. Однак, якщо вода змінила свій смак, колір або прозорість, то її краще не пити, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.

Обмитися. Обмивання свяченою водою також має цілющі властивості. Воно допомагає позбутися хвороб, очиститися від гріхів і поповнити запаси духовної енергії.

Додати до ванни. Додавання свяченої води до ванни допомагає зняти стрес, заспокоїти нерви і поліпшити самопочуття.

Покропити будинок. Покроплення свяченою водою будинку допомагає захистити його від нечистої сили і зла.

Використати для інших цілей. Свячена вода може використовуватися для різних цілей, наприклад, для приготування святкових напоїв, освячення їжі або для окроплення людей і речей.

Звичайно, кожен віруючий сам вирішує, що робити з минулорічною свяченою водою. Деякі люди вважають, що її потрібно вилити, щоб не накликати на себе неприємності. Однак в церковному вчення немає жодних заборон на використання минулорічної свяченої води.

Свячена вода - це цінна реліквія, яка може принести багато користі. Якщо ви зберігаєте минулорічну свячену воду, то не поспішайте її виливати. Вона може ще довго приносити вам користь.

Якщо ви не впевнені, чи можна пити минулорічну свячену воду, то краще проконсультуйтеся зі священником.

Перед використанням свяченої води для будь-яких цілей, її потрібно освятити в храмі.

Свячену воду потрібно зберігати в чистій посудині в темному прохолодному місці.

Чи можна вилити святу воду?

Хрещенську воду в жодному разі не можна виливати в каналізацію, каже церква. Якщо потрібно вилити - то тільки в недоторканне місце, тобто в таке, де люди не ходять і тварини не шкодять, наприклад, у річку або під дерево, можна полити квіти в домі, розсаду або грядку. Головне, щоб це було чисте місце.