Вулиця Надії Алексєєнко у Дніпрі. Що відомо про засновницю однієї з перших дитячих лікарень Катеринослава (фото, відео)

У Дніпрі колишня вулиця Чичеріна носить нове ім'я: фактично воно старе історичне, бо до приходу радяської влади вона називалась Надіївською, на честь дружини заможного купця Івана Алексєєнка. Про те, хто ця жінка, і чому її так поважають у Дніпрі, розповідає Дніпровська панорама, посилаючись на ДніпроКультура.

Життя благодійниці

Історикам достовірних відомостей про Надію Іванівну вдалося встановити небагато. Достеменно відомо, що вона була дружиною купця Івана Мартиновича Алексєєнка, який володів багатьма крамницями, будинками й земельними ділянками в місті. На той час він був дуже багатою і впливовою людиною в Катеринославі. Мешкала родина у власному особняку в центрі міста, на розі вулиць Первозванівської та Каретної (Короленка і Челюскіна відповідно). Іван Мартинович не шкодував коштів для благодійності. Він вносив щедрі пожертви на утримання навчальних закладів  Катеринослава: Маріїнської жіночої гімназії, Комерційного училища, притулку для жінок похилого віку, був старостою Троїцького собору.  Помер І. М. Алексєєнко в 1910 році після тяжкої хвороби.

Іван Алексеєнко

На жаль, своїх дітей пара не мала, і все майно перейшло у власність дружини з умовою, що частина коштів піде на потреби міста. 

Через рік Надія Іванівна виконала волю чоловіка й передала місту дві ділянки землі на розі Пушкінського проспекту і вулиці Короткої, а також найбільшу в історії міста пожертву – 659 102 рублів для будівництва та подальшого утримання дитячої лікарні й амбулаторії. 

лікарня дитяча

На знак вдячності за такий щедрий дар Міська Дума Катеринослава подала клопотання щодо присвоєння Надії Іванівні Алексєєнко звання Почесної громадянки міста. Це була довга і складна процедура, яка ускладнювалася ще й тим, що звання просили присвоїти жінці. Але Надія Алексєєнко пройшла всю процедуру й стала на той час єдиною жінкою, чия кандидатура була затверджена імператором: 20 листопада 1911 року їй було присвоєно це почесне звання.

дікарня дитяча1

У 1912 році архітектор Д. С. Скоробогатов розробив проект будівництва, яке було завершене весною 1913 року. 13 травня 1913 року в Катеринославі розпочала роботу спеціалізована дитяча лікарня на 50 ліжок і амбулаторія. Це була друга в місті лікарня подібного типу. Медичну допомогу маленькі пацієнти отримували безкоштовно.

лікарня дитяча2

Цим будівництвом Надії Іванівна увічнила пам’ять про свого чоловіка: лікарня стала носити його ім’я. Вулиця Коротка була перейменована на її честь і стала називатися Надєждєнська, а вулиця Каретна, де мешкала тоді родина купців-меценатів, стала називатися на їх честь Алексєєнківська. У радянські роки ці вулиці знову змінили свої назви і стали вулицями Чичеріна і Челюскіна відповідно. Віднедавна  вулиця Чичеріна знову носить ім’я Надії Алексєєнко. 

У 1919 році при нез’ясованих обставинах Надія Іванівна загинула.

Дитяча лікарня

Під час Першої світової та громадянської воєн дитяча лікарня була перетворена на шпиталь. Відродження закладу як дитячої лікарні розпочалося з 1925 року професором М. Ф. Руднєвим. За досить короткий час йому вдалося відновити будівлю лікарні, налагодити її роботу та перетворити на поважний лікувальний заклад, відомий не тільки в нашому місті.

У роки Другої світової війни, під час окупації міста, лікарня була пошкоджена, але продовжувала працювати. В її корпусах, крім дитячої лікарні, працювали ще й військовий шпиталь та залізнична лікарня. Разом з дітьми тут лікувалися й німецькі окупанти…

лікарня дитяча3

Сьогодні 3-тя дитяча міська клінічна лікарня ім. професора М. Ф. Руднєва – сучасний лікувальний заклад із багатьма відділеннями, обладнаними необхідною апаратурою для надання висококваліфікованої допомоги новонародженим дітям. У минулому році на місці знесеної будівлі поліклініки, зведеної в 1912 році, побудували новий хірургічний корпус із сучасним обладнанням та дизайном.

Що знають про назву вулиці дніпряни - у відео 9 каналу:

Нагадаємо, раніше ми писали:Тут пахло хлібом. Історія одного із символів Дніпра (фото)