Тут пахло хлібом. Історія одного із символів Дніпра (фото)

Хлібзавод №1 у Дніпрі є одним із символів міста. Завод забезпечує потреби міста у хлібі та інших хлібобулочних виробах. Завод також є одним із найбільших роботодавців у місті. У мережу виклали знімки минулого століття, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Ol Baturina.

хлібзавод№1 дніпро

Тут пахло хлібом! - написала автор допису.

У коментарях люди щедро ділилися своїми спогадами про улублене місце:

хліб

хліб

хліб

хліб

хліб

Хлібозавод № 1 (Дніпро) - пекарня, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1820-х років. Корпус побудували в 1825 році. За радянських часів тут розміщувався хлібозавод № 1. Пам'ятка архітектури національного значення. Проект типовий для стилю ампір. Велична монументальна споруда довжиною близько 100 метрів. На фасаді розміщено величезний портик в десять колон – єдиний такого плану в області і навіть на південному сході України.

Хлібозавод № 1 знаходиться на проспекті Яворницького, 106. Будівля хлібозаводу теж є історичною і має своій цікавий літопис. Його збудував на початку XVIII століття архітектор Торопов і розміщувалася тут Катеринославська суконна фабрика, яку закрили у 1837 році.

В 1880 році, коли почалося будівництво казенної залізниці, занедбані будівлі колишньої суконної фабрики пристосували для розміщення управління Катеринославської залізниці і провіантських складів.

До того часу місто підступило впритул до старих будівель, і вулиця, що утворилася уздовж фабричного містечка, стала називатися Провіантською (нині Пастера), а Катерининський проспект простягнувся від Соборної площі до споруджуваного вокзалу.

Коли Управління залізниці переїхало до нової будівлі, на фабричній території розташувався Перший Хлібозавод. Під час Другої світової війни завод дуже постраждав, ав нього потрапила бомба, загинуло багато людей, але після війни його було відбудовано.

У 1960-х роках завод був реконструйований та оснащений новим обладнанням. Потужність заводу була збільшена до 500 тонн хліба на день.

У 1990-х роках завод був приватизований.

Після реставрації, яка тривала до 2020 року, будівля виглядає ось так:

реставрація

реставрація

реставрація

реставрація

Нагадаємо, раніше ми писали: Танцювальний майданчик у парку Шевченка в Дніпрі: від 1936 року до наших днів (фото)