«Я відчуваю себе живою за кермом»: історія водійки тролейбуса у Дніпрі (відео)

У Дніпрі відзначають 76 років тролейбусного руху. Цей вид транспорту охопив майже всі великі житломасиви міста. Своєю історію з нами поділилася Наталія, яка працює водійкою понад 50 років, пише Дніпровська панорама, посилаючись на ДніпроTV.

Завжди усміхнена та повна енергії пані Наталія -  перша жінка-водійка тролейбуса у Дніпрі.

За 50 років, а саме стільки жінка працює водійкою, вона кермувала різними машинами. Але найбільше любить “Роботягу”. З ним щодня вітається та прощається.

Це моя душа, це моя енергія, це моє серце! - каже Наталя Нешта. - Машина - це все. Дуже гарна, дуже зручна, низькопола, влітку прохолодно, взимку - тепло. Все підігрівається, скрізь амартизатори. Дуже гарна, зручна машина, а її люблю безмежно.

За кермом «Роботяги» Наталія працює з 18-років.

У мене немає такого, щоб мені не хотілось йти на роботу, як мені не хочеться спать, як у мене не болять ноги, руки, в мене дача є гарна, я приходжу на машину, ввімкнула, машина завелась і я завелася, все -  я їду, я живу, машина працює і я біля неї, - каже водійка тролейбусу.

Наталя розповідає, що любов до транспорту в неї з дитинства.  У батька був трактор, біля якого маленька Наталка проводила багато часу.

У мене батько був трактористом, а нас в сім'ї - три дочки, проте я одна така "неблагополучна", яка любила техніку, я їздила на всіх видах машин, на всіх видах тролейбусів, - згадує Наталя.

Жінку за кермом тролейбуса 50 років тому суспільство серйозно не сприймало, проте Наталя зламала усі стереотипи.

Такий снігопад був у жовтні, що жоден тролейбус не міг проїхати, а я жінка, всі сміялися, що я взяла сцепку, я сама перша була на сцепці, а я поїду, а я проїду, і все, і отут развилка, сніга було, ну як вам сказать, колес не видно було, я розігналася, а там 2 двигуни у сцепці, розігналася і зробила колію, і всі поехали.

Жінка зізнається, що не уявляє себе без керма, навіть вночі буває сниться, що намагається свою долю обігнати.

Перші тролейбуси на дніпровські дороги виїхали 7 листопада 1947-го. Чотири машини курсували від хлібозаводу до вул. Барикадної. 

Сьогодні на 21-му маршруті курсують 184 тролейбуси.

Сучасні тролейбуси в місті, це комфортні машини, системи кондиціонування, система клінінга, це з пандусами, це з сучасними системами управління, вони комфортні не тільки для пасажирів, а комфортні і для водіїв, - говорить директор КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР Володимир Кобець.

Детальніше - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Дніпровському тролейбусу сьогодні виповнилось 76 років. Вітаємо! (історичні фото)