Яблучний Спас-2024 за новим календарем: що варто зробити у це велике свято

У вівторок, 6 серпня, українці відзначають Преображення Господнє або другий із трьох Спасів - Яблучний Спас – вперше після переходу на новий церковний календар (раніше це свято відзначали 19 серпня). Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Яке сьогодні свято

Свято Преображення вважається одним із найбільших дванадесятих свят - третім після Різдва і Великодня. У цей день українці за традицією йдуть до церкви, моляться, а також освячують продукти - головне, мед і яблука.

Про Преображення Господнє йдеться у Євангелії - ця подія відбулася перед стражданнями Ісуса Христа на Голгофі. За 40 днів до свого Розп’яття Син Божий взяв апостолів Петра, Івана та Якова, щоб рушити з ними на гору Фавор і піднести молитву. Коли Ісус почав молитися, його учні заснули, оскільки були втомленими. Але прокинувшись вони стали свідками неймовірної події - Син Божий перетворився, а вершина гори засяяла Божественним світлом. Золоті промені освітили одяг Ісуса і його обличчя неймовірним сяйвом, а шати новоявлених пророків Іллі та Мойсея, які з Ним говорили, також засяяли.

Повір'я та обряди

На Яблучний Спас в церквах відбувається святкове богослужіння, під час якого священники освячують плоди нового врожаю. Після служби віряни приносять до церкви яблука та інші фрукти, які потім споживають вдома, вірячи, що ці плоди стали святими і принесуть здоров’я та благополуччя.

У народі існує звичай готувати в цей день традиційні страви з яблук, наприклад, пироги. Однак, важливо пам'ятати, що свято припадає на Успенський піст, який вважається досить суворим. Тому, якщо ви все ж вирішите приготувати солодку страву, подбайте, щоб вона була пісною.

Ритуал очищення будинку на Яблучний Спас

Наші предки до настання християнства здійснювали обряд очищення оселі, і хоча церква такі дії не підтримує, багато людей у селах і селищах досі це роблять.

Для ритуалу потрібні:

  • 1 яблуко;
  • 1 церковна свічка;
  • мотузка.

Необхідно розрізати яблуко навпіл, вирізати серцевину. В одну з половинок вставити свічку і підпалити. З такою конструкцією важливо обійти весь будинок, кожен куточок у ньому, постійно читаючи молитви і просячи Господа про захист.

Також раніше ми писали Гороскоп на тиждень з 5 по 11 серпня 2024: що приготували зірки кожному з нас