Яке свято 6 липня. Що не можна робити жінкам, щоб не зіпсувати карму своїх дітей

Православна церква України 6 липня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Сисоя Великого і преподобної Юліанії Ольшанської. За старим стилем у свято сьогодні згадують мученицю Агрипінну. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Уніан.

Православне свято за новим стилем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

За старим стилем у народне свято 6 липня відзначається переддень Івана Купала. Українці в цю дату готувалися зустрічати купальську ніч. У центрі села прикрашали велике купальське дерево, а також складали велику купу хмизу для розпалювання вогню.

Дівчата в це народне свято плели вінки з польових квітів, за якими ворожили на долю і суджених. Вінки були не тільки предметом для ритуалів, а й вважалися потужним оберегом будинку від нечисті. Їх вішали над вхідними дверима або біля воріт.

Свято 6 липня відоме під назвою Аграфена Купальниця. Цього дня всією сім'єю вирушали купатися в найближчу водойму. Згідно з прикметами, сьогодні для міцного здоров'я обов'язково варто скупатися або хоча б умитися зі струмка, а також пройтися босоніж по росі.

Щасливим сьогоднішній день вважається для збору лікарських трав і квітів. Такі рослини принесуть подвійну користь.

Що не можна робити 6 липня

Цього дня не можна зловживати спиртними напоями та переїдати - зіпсуєте шлунок.

Під забороною сьогодні заздрість, ревнощі, мстивість. Не бажайте нікому поганого, інакше побажання повернеться до вас бумерангом.

Невдалий день для риболовлі.

Не беріть і не давайте гроші в борг, інакше будете до кінця життя в боргах.

Категорично заборонено шкодити природі, топтати траву, смітити, плювати на землю, рубати дерева, ображати тварин. Такі дії накличуть на вас велику біду.

Прикмети погоди 6 липня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

Якщо вдень не видно павуків, бджіл і мурах, то очікується дощ.
Вечірня роса обіцяє спеку в наступні дні.
Жаби голосно квакають - до погіршення погоди.
Місяць уночі ховається за хмарами або туманом - до вітряної та вологої погоди.
Водяні лілії закрили квітки - до опадів.
Якщо пройшов дощ, то ще протягом тижня буде дощитиме.
Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Церковне свято 6 липня застарим стилем

6 липня за старим календарним стилем згадують мученицю Агрипину. Також за старим календарем триває Петрів піст 2024 - до 11 липня.

Про що говорять прикмети на 6 липня

За прикметами дня судять, якою буде погода найближчим часом, осінь і зима:

місяць яскраво-білого кольору - буде похолодання;
листя на деревах пожовкло - до ранньої осені та зими;
дощ пішов - осінь теж буде дощовою.
У народному календарі 6 липня - свято Сисоєв день. Помічено, що в цей час зазвичай випадають сильні роси, а прикмети кажуть, що, якщо зранку пройтися босоніж по росі, то можна зміцнити здоров'я і позбутися хвороб.

Що не можна робити 6 липня

Сьогодні, як і в інші дні, церква не схвалює лайки та сварок, злоби, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні прикмети не радять поспішати - можна в поспіху накоїти непотрібного, а також робити домашні заготівлі - вийдуть невдалі й доведеться викинути. 6 липня за повір'ями не слід працювати жінкам - є ризик нашкодити собі, тому всю важку роботу цього дня беруть на себе чоловіки.

Що можна робити 6 липня

До Сисоя Великого звертаються з молитвами про допомогу в справах і гарний урожай - святого вважають покровителем хліборобів.

За народними звичаями в цей час зазвичай готують льохи і комори під новий урожай, збирають або закінчують збирати смородину і йошту.

6 липня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Валентин, Василь, Інокентій, Марта, Федір, Фелікс.

За старим стилем іменини у Митрофана, Олексія, Антона, Петра, Олександра, Федора, Артемія.

Нагадаємо, раніше ми писали

Зробіть усі негайні справи до обіду: прикмети та традиції народного свята 5 липня