В Днепре скончался легендарный ученый, которого знала вся Украина

В Днепре 19 января скончался легендарный ученый Илья Чабан, который был членом Украинской экологической академии наук.

Об этом корреспондент "ДП" узнал на странице Виктора Забалуева.

"19 січня 2020 року закінчив свій земний шлях Ілля Павлович Чабан - професор, дійсний член Української екологічної академії наук, заслужений працівник вищої школи Української РСР, декан агрономічного факультету, проректор з наукової роботи Дніпровського державного аграрно-економічного університету.

Народився 21 липня 1936 року в с. Богданівка Межівського району Дніпропетровської області. У вересні 1954 року був зарахований студентом першого курсу агрономічного факультету Дніпропетровського сільськогосподарського інституту.

В студентські роки брав активну участь в роботі студентського наукового гуртка при кафедрі ґрунтознавства, яку в ті роки очолював професор М.О.Бекаревич.

Під час літніх практик працював у складі ґрунтової партії, яка займалась обстеженням грунтів і складанням ґрунтової карти Нікопольського району, результати доповідались на студентській наукової конференції і були відзначені першою премією.

На підставі проведеного експедиційного обстеження ґрунтів була захищена дипломна робота.
У 1959 році І.П. Чабан з відзнакою закінчив Дніпропетровський сільськогосподарський інститут, одержав кваліфікацію "вчений агроном".

За пропозицією наукового керівника професора М.О.Бекаревича, його разом з однокурсником М.Т. Масюком було в Нікопольський район, де він чотири роки працював головним агрономом колгоспу, а у 1963 році був запрошений для навчання в аспірантурі при кафедрі грунтознавства Дніпропетровського сільськогосподарського інституту.

У 1968 році захистив кандидатську дисертацію, тамою досліджень було створення і функціонування садових агроценозів на еродованих ґрунтах.

Вся науково-педагогічна діяльність Іллі Павловича була пов'язана з Дніпропетровським сільськогосподарським інститутом (аграрним університетом).

Протягом 1966-1970 рр. від працював асистентом, в 1970-1990 рр. - доцентом; з 1990 по 2001 рр. професором кафедри ґрунтознавства і екології.

З 2001 року й до виходу на заслужений відпочинок ‒ професором кафедри селекції і насінництва. Протягом 17 років з 1971 по 1988 рік обирався на посаду декана агрономічного факультету. З березня 1988 року по серпень 2004 року працював проректором з наукової роботи.

І.П.Чабан є одним з організаторів унікального Орджонікідзевського науково-дослідного стаціонару з рекультивації посттехногенних ландшафтів, який науковою спільнотою визнано світовим стандартом рекультивації порушених земель.

З дослідними плантаціями плодових культур на рекультивованих землях, які вперше на території СРСР були закладені І.П. Чабаном, мали можливість ознайомитись наукові делегації понад 25 країн Європи, Азії і США.

На основі багаторічних досліджень І.П. Чабаном розроблено, апробовано і рекомендовано нові моделі рекультивованих ґрунтів для створення садових агроценозів на порушених землях. За результатами досліджень опубліковано понад 150 наукових праць.

Вся навчальна, наукова, виховна і суспільна діяльність І.П.Чабана була спрямована на підготовку висококваліфікованих фахівців аграрного виробництва, створення потужного інтелектуального потенціалу України, відзначена державними преміями, Орденом “За заслуги” III ступеню.

Ми, випускники агрономічного факультету різних років, будемо пам'ятати нашого Декана, Іллю Павловича, як чуйну, працелюбну Людину, вимогливого і справедливого Вихователя, який глибоко розумів усі грані студентського життя, і всі свої сили і знання віддавав на благо і процвітання нашої Альма-матер.

Щирі співчуття рідним і близьким, сину Іллі Павловича ‒ Володимиру Іллічу ‒ моєму другу, колезі, однокурснику. Глибоко сумуємо... будемо пам'ятати", - написал Забалуев.


83212450_2732406756841725_4397925036543967232_n

Смотрите также: Ужасная трагедия: беременная женщина умерла от гриппа