Як змусити алое зацвісти. Проста хитрість, про яку не знають

Як змусити алое зацвісти. Напевне, не кожна господиня замислювалась над цим. Так, ми не помилились, алео насправді цвіте і це не диво, повідомляє Дніпровська панорама.

Алое – це унікальна рослина, яка володіє багатьма корисними властивостями. Воно використовується в народній медицині для лікування різних захворювань, а також для догляду за шкірою і волоссям. Крім того, алое – це дуже красива рослина, яка може цвісти яскравими квітами.

Але багато хто з тих, хто вирощує алое в домашніх умовах, не можуть дочекатися, коли воно зацвіте. Квіти алое – це рідкісне видовище, але при правильному догляді їх можна побачити навіть в домашніх умовах.

Що потрібно для того, щоб алое зацвіло

алое квітне

Для того, щоб алое зацвіло, йому потрібно створити умови, максимально близькі до природних. Алое – це суккулент, який родом з пустелі. У природі алое цвіте в період дощів, коли в землі достатньо вологи. Тому для того, щоб алое зацвіло, йому потрібно забезпечити достатній полив, але без перезволоження.

Крім того, алое потрібно забезпечити достатньо світла. У природних умовах алое росте під палючим сонцем. Тому в домашніх умовах алое потрібно поставити на добре освітлене місце, але без прямих сонячних променів.

Важливі фактори для цвітіння алое

Вид алое. Не всі сорти алое здатні цвісти. Для цвітіння найкраще підходять сорти алое вера, алое пігментум і алое поліфіллум.
Вік алое. Алое зазвичай починає цвісти в віці 3-5 років.
Догляд. Алое потрібно забезпечити правильний догляд, включаючи полив, освітлення, підживлення і пересадку.

Правильний полив алое

Алое – це суккулент, який накопичує воду в своїх листках. Тому алое не потрібно поливати часто. Поливати алое потрібно тільки тоді, коли верхній шар грунту висохне на 2-3 см. У період активного росту (весна-літо) алое потрібно поливати частіше, ніж взимку.

При поливі алое потрібно використовувати м'яку, відстояну воду. Поливати алое потрібно повільно, щоб вода встигла вбратися в грунт.

Правильне освітлення алое

Алое потрібно поставити на добре освітлене місце, але без прямих сонячних променів. У природі алое росте під палючим сонцем, але в домашніх умовах прямі сонячні промені можуть обпалити його листя.

Алое можна поставити на підвіконня, але з північного або східного боку. Також алое можна поставити на підвіконня південного боку, але в цьому випадку його потрібно притіняти від прямих сонячних променів.

Підживлення алое

цвіте алое

Алое потрібно підгодовувати в період активного росту (весна-літо). Для підгодівлі алое можна використовувати спеціальні добрива для сукулентів.

Підгодовувати алое потрібно раз на місяць. При підгодівлі потрібно дотримуватися інструкції на упаковці.

Пересадка алое

Алое потрібно пересаджувати кожні 2-3 роки. При пересадці слід використовувати новий, свіжий грунт.

Грунт для алое повинен бути легким і повітропроникним. Можна використовувати готовий грунт для сукулентів або змішати в рівних частинах дернову землю, листову землю і пісок.

Стимуляція цвітіння алое

Крім правильного поливу і освітлення, можна стимулювати цвітіння алое за допомогою деяких спеціальних заходів.

Зменшення температури. У природі алое цвіте після періоду посухи. Тому в домашніх умовах можна спробувати стимулювати цвітіння алое, знизивши температуру в приміщенні до 10-12 градусів. Для цього можна поставити алое на балкон або терасу.
Однак, це може бути небезпечно для рослини, тому перед тим, як знизити температуру, потрібно уважно стежити за станом алое. Якщо ви помітите, що рослина починає відчувати себе погано, підвищіть температуру до 15-18 градусів.

Збільшення світлового дня. Для того, щоб алое зацвіло, йому потрібно забезпечити довгий світловий день. У зимовий час, коли світловий день короткий, алое потрібно досвічувати. Для цього можна використовувати люмінесцентні лампи або фітолампи. Лампи потрібно включати на 10-12 годин на день. Розміщувати лампи потрібно на відстані 20-30 см від рослини.

Підживлення алое спеціальними добривами

У магазинах можна знайти спеціальні добрива для алое, які містять фосфор і калій. Ці елементи необхідні для цвітіння рослин.
Підживлення алое такими добривами потрібно проводити раз на місяць в період активного росту (весна-літо).

Пересадка алое

алое

Пересадку алое можна використовувати як спосіб стимулювання цвітіння. При пересадці потрібно використовувати новий, свіжий грунт.
При пересадці алое потрібно акуратно розпушити земляний кому і обережно витягти рослину з горщика. Потім потрібно видалити старий грунт і помістити алое в новий горщик.

Обрізка алое

Обрізка алое також може стимулювати цвітіння. При обрізці потрібно видалити старі, пошкоджені або сухі листя.
Обрізку алое потрібно проводити в період активного росту (весна-літо).

Якщо ви дотримуєтеся цих порад, то зможете змусити алое зацвісти і насолодитися його красивими квітами.

Додаткові поради:

Алое, яке старше 10 років, цвіте рідко. Але все ж є шанс, що воно зацвіте, якщо забезпечити йому правильний догляд.
Якщо алое не цвіте, не варто засмучуватися. Можливо, рослина просто ще не доросла до цвітіння.
Якщо ви помітили, що алое починає цвісти, не потрібно змінювати режим догляду. Продовжуйте поливати, підгодовувати і висвітлювати алое так само, як і раніше.

Бажаємо вам успіхів у вирощуванні алое!

Нагадаємо, раніше ми писали

Про що попереджають домашні павуки: найцікавіші прикмети