З 2025 року деякі медичні послуги в державних лікарнях стануть платними

З 1 січня 2025 року в Україні впроваджується нова система оплати медичних послуг у державних та комунальних лікарнях. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, деякі послуги, які раніше надавалися безкоштовно, тепер будуть платними, повідомляє Дніпровська порадниця.

Як пояснив рішення міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, це необхідний крок до прозорості медичної системи та унормування грошових надходжень до лікарень. Він висловив упевненість, що це скоротить хабарництво та корупцію у лікарнях, "оскільки кожен пацієнт буде чітко знати, що покривається і що не покривається програмою медичних гарантій".

Оплати за "КТ з контрастом", які нібито не покриваються державою, та інші способи шахрайського вимагання коштів з пацієнтів, мають залишитися у минулому. Медичні заклади мають достатньо часу, щоб сформувати переліки та належним чином проінформувати пацієнтів", – пояснив міністр.

З 1 січня 2025 року повністю оплачуватимуться:

  • звернення без направлення лікаря, крім випадків, коли воно не вимагається;
  • медичні послуги за договорами з юридичними особами;
  • медпослуги закладів охорони здоров’я сектору безпеки і оборони та Державного управління справами пацієнтам, які не належать до визначеного контингенту;
  • послуги, які не входять до Програми державних гарантій.

Також постановою Кабміну врегульовано питання додаткових послуг під час надання основної медичної допомоги, які здійснюватимуться за оплату пацієнтом, зокрема це стосується:

  • надання медичних послуг за місцем проживання чи перебування пацієнта за умови, що це не спричинено його медичним станом, а бажанням;
  • можливість самостійно обрати лікаря при отриманні спеціалізованої медичної допомогти в плановому порядку в стаціонарі;
  • перебування в палаті з підвищеним рівнем комфорту та сервісу за побажанням пацієнта.

До 1 січня 2025 року Міністерство охорони здоров’я має переглянути таблицю медичних послуг, щоб вони відповідали послугам у Програмі медичних гарантій, які є безкоштовними для населення. З 2025 року медичні послуги, які не входитимуть до Програми медичних гарантій, будуть платними.

Після впровадження змін платна медична допомога буде оформлюватися документом, який вноситимуть працівники закладу до електронної системи охорони здоров’я. Оплатити послуги українці зможуть виключно в безготівковій формі на офіційний рахунок лікарні.

До нового року всі лікарні державної та комунальної форми власності мають розмітити на офіційних сайтах та інформаційних стендах повний перелік безоплатних медичних послуг та самостійно встановити вартість платних медичних послуг.

Також раніше ми писали Погода на липень 2024. На Україну суне африканська спека, чи буде в Дніпрі 41 градус