Захворювання рослин: про що говорять листя

Листя рослин можуть розповісти багато про їхній стан здоров'я. Якщо ви помітили, що листя вашої улюбленої рослини пожовтіло, потемніло або втратило форму, це може бути ознакою захворювання. Як розпізнати найпоширеніші проблеми з листям рослин та що робити, щоб їх виправити, повідомляє Дніпровська порадниця.

Жовтіє нижнє листя

Це найпоширеніша проблема, з якою стикаються любителі рослин. Найчастіше причиною є нестача вологи. Якщо листя жовтіє лише знизу, спробуйте поливати рослину трохи частіше. Однак не перестарайтеся, щоб не викликати загнивання коренів.

Жовтіє все листя

Це може бути реакцією на надлишок прямих сонячних променів. Відсуньте горщик далі від вікна, щоб рослина отримала більше розсіяного світла.

Почорніло листя

Найчастіші причини - надмірний полив або невідповідний ґрунт. Якщо ви спочатку купували в магазині ґрунт спеціально для цієї рослини, хвилюватися нема про що. Якщо ні, спробуйте придбати новий ґрунт і пересадити рослину. Заодно переконайтеся, чи немає коріння, що підгниває. Також зробіть перерву між поливами більшою.

Сухі краї листя

Це може бути ознакою сухого повітря в приміщенні. Повісьте вазон подалі від опалювальних приладів і регулярно обприскуйте листя.

Крапки на листі

Це може бути ознакою шкідників або хвороби. Якщо ви помітили плями, уважно огляньте рослину, щоб знайти причину. Якщо ви не можете визначити причину самостійно, зверніться до фахівця.

Що робити, якщо ви помітили проблему

Якщо ви помітили проблему з листям, не відкладайте її вирішення. Чим раніше ви почнете діяти, тим більше шансів врятувати рослину.

  • Не пересаджуйте рослину в нову ємність, поки не усунете причину проблеми.
  • Якщо ви пересаджуєте рослину, обов'язково замініть ґрунт.
  • Не переливайте рослину. Краще недолити, ніж перелити.
  • Регулярно обприскуйте листя, щоб підвищити вологість повітря.
  • Оглядайте рослину на наявність шкідників і хвороб.

Також раніше ми писали Чому у фіалки гниє листя. Які помилки допущені та як вилікувати квітку