Чому у фіалки гниє листя. Які помилки допущені та як вилікувати квітку

Узамбарські фіалки, або сенполії, - це популярні кімнатні рослини, які славляться своєю красою та невибагливістю. Однак, як і будь-які інші рослини, вони можуть піддаватися хворобам. Найпоширенішими захворюваннями узамбарських фіалок є різні гнилі, викликані грибками. Давайте займемось питанням, чому у фіалки гниє листя та як вилікувати квітку, розповість Дніпровська порадниця.

Взимку будьте особливо уважними до квітів

Опалювальний сезон - це час, коли багато кімнатних рослин, у тому числі й фіалки, стикаються з проблемами. Особливо це стосується фіалок, які стоять на підвіконнях. Адже знизу їх обпалює гаряче повітря з опалювальних батарей, а зверху - холодне повітря з вікна.

Ці перепади температур можуть призвести до серйозних проблем зі здоров'ям фіалок. Вони можуть почати в'янути, жовтіти, а листя може загнивати.

Щоб запобігти цьому, потрібно вжити заходів, які допоможуть захистити фіалки від перепадів температур.

Чим небезпечне гниле листя фіалки

Гниль може вразити і коріння, і листя квітки. Варто врахувати, що грибків-збудників хвороб може бути кілька видів, але симптоматична картина буде практично однакова. Схильна до гниття коренева система перестає функціонувати, грибок поширюється вгору в надземну частину.

При цьому нижнє листя стає сірим і водянистим. Іноді виникають коричневі плями на листках, основа черешків біля стебла всихає і чорніє. Листя скручується всередину, обвисає і гине.

Усередині стебла з'являється чорне кільце, яке з часом розростається. Поступово інфекція вражає всю рослину до верхівки. Розетка може загинути.

Якщо ви помітили, що у вашої фіалки гниють листя, то не панікуйте. Шанси врятувати рослину є, але для цього потрібно буде докласти зусиль.

Перше, що потрібно зробити, - це ізолювати фіалку від інших рослин. Грибкові захворювання, які викликають гниття листя, легко поширюються, тому важливо запобігти зараженню інших рослин.

Далі потрібно оглянути кореневу систему фіалки. Якщо коріння підгнило, то його потрібно акуратно обрізати гострим ножем до здорової тканини. Якщо вся коренева система згнила, то залишається два варіанти:

Обрізати нижню частину стебла до здорової тканини і спробувати вкорінити.

гниет
Відокремити здорові листочки і спробувати їх укоренити.
Якщо вдалося врятувати кореневу систему, то фіалку потрібно пересадити в новий горщик з свіжим субстратом. Перед пересадкою в горщик рекомендується насипати шар дренажу.

Після пересадки фіалку потрібно обробити будь-яким протигрибковим препаратом. Обробку потрібно проводити кілька разів, за інструкцією до препарату.

Також важливо стежити за вологістю ґрунту. Фіалки не люблять надмірного поливу, тому поливати їх потрібно тільки після того, як верхній шар ґрунту підсохне.

Хвору фіалку не можна піддавати стресу у вигляді перегріву або охолодження.

Якщо ви дотримуватиметеся цих рекомендацій, то зможете врятувати свою фіалку.

Ось кілька додаткових порад, які допоможуть вам врятувати фіалку:

Використовуйте для поливу тільки відстояну воду.
Не поливайте фіалки ввечері або в нічний час.
Не допускайте застою вологи в горщику.
Регулярно оглядайте фіалки на наявність шкідників і хвороб.
Дотримуючись цих правил, ви зможете уникнути проблем зі здоров'ям ваших фіалок.

фиалка1