Агресивний і руйнує. Кому не можна їсти часник

Чому часник не всім на користь: кому варто обмежити його споживання. Часник – це справжній скарб природи. Його цінують за гострий смак, аромат та безліч корисних властивостей. Однак, незважаючи на всі переваги, цей продукт не всім підходить. Давайте розберемося, кому варто обмежити споживання часнику і чому. Про це детально розповість Дніпровська порадниця.

Чому часник може бути шкідливим?

Подразнення шлунково-кишкового тракту: Часник може подразнювати слизову оболонку шлунка і кишечника, що особливо небезпечно для людей з гастритом, виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки.
Алергічні реакції: Незважаючи на рідкість, алергія на часник все ж таки зустрічається. Її симптоми можуть бути різними: від висипу до набряку Квінке.
Проблеми з печінкою і нирками: Людям з захворюваннями печінки і нирок слід обмежити споживання часнику, оскільки він може додатково навантажувати ці органи.
Кровотечі: Часник розріджує кров, тому його не рекомендують людям з порушеннями згортання крові, а також тим, хто приймає антикоагулянти.
Операції: За тиждень до операції варто відмовитися від часнику, оскільки він може підвищити ризик кровотечі.

Хто повинен бути особливо обережним?

Вагітні і жінки, що годують грудью: Часник може вплинути на смак грудного молока і викликати коліки у немовлят.
Люди з захворюваннями серцево-судинної системи: Перед вживанням часнику при таких захворюваннях обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Діти: Дітям до 3 років часник не рекомендується через ризик алергічних реакцій і подразнення шлунка.

Шкода

Шкода часнику може проявлятися у разі його надмірного вживання чи за умови деяких захворювань шлунково-кишкового тракту. Часник протипоказаний, якщо людина має виразкові хвороби, гастрити та алергічні реакції. 

Часник — досить агресивний продукт, він підсилює секрецію шлункового соку, тому дуже часто у людей, якій мають гастрит або виразкову хворобу підвищується кислотність і виникає біль у шлунку. Отже, людям з цими захворюваннями краще не вживати його. Також часник може бути небезпечним для людей з хронічним або гострим панкреатитом. Крім того, що буде сильно боліти живіт, ви матимете інтенсивне газоутворення.

У багатьох людей, які починають їсти часник, виникає головний біль. Переважно це біль у скронях. У цьому разі часник, так само як і гострий перець та цибуля, стимулює скорочення жовчного міхура. Тобто є порушення виведення жовчі через підвищення тиску, спрямованого на жовчний міхур, бо його проєкційна зона саме у скронях.

Крім того, міфом є те, що часник лікує рак. На жаль, він жодним чином не впливає на ракові клітини та їхнє утворення.

Якщо говорити про часникову воду, яку радять багато «спеціалістів», то варто також знати, що вона має ті самі властивості, що й вода з лимоном. Це просто звичайна вода з часником. Все, на що вона впливає — стимулює відтік жовчі. Тож коли кажуть, що часник має гарний вплив на шлунково-кишковий тракт, на мікрофлору кишківника чи вплив на патогенну флору — це неправда, вплив на все це має саме жовч, яка виділяється під час його вживання.

Багато людей починають дуже рано давати часник дітям, а лікар радить починати робити це від 5-7 років, адже часник може викликати дискомфорт та сильний біль у шлунку. Тож не треба змушувати дитину його їсти та варто починати «ознайомлення» з його смаком з маленького шматочка.

Вживання

Вживання часнику залежить від ваших цілей — його можна додавати до страв або споживати у сирому вигляді для досягнення максимального ефекту. Зазвичай достатньо одного зубчика часнику на день. Важливо пам'ятати, що його не слід вживати на голодний шлунок, а найкраще поєднувати з білковою їжею. Рекомендується спочатку з'їсти половину порції їжі, а лише потім додавати часник, щоб уникнути дискомфорту в шлунку.

Щоб зменшити різкий запах і подразнення, нарізаний часник варто залишити "подихати" на 15 хвилин, що дозволить вивільнитися аліцину. Якщо ви хочете зберегти його корисні властивості, додавайте часник до страв наприкінці приготування, уникаючи високих температур. Також людям із зайвою вагою слід пам'ятати, що запах часнику може пробуджувати апетит.

Вплив часнику на організм може бути як позитивним, так і негативним, залежно від стану вашого здоров'я, кількості його споживання та індивідуальних особливостей організму.

Як правильно вживати часник?

Помірність: Не варто зловживати часником. Оптимальна доза – 1-2 зубчики на день.
Термічна обробка: Термічна обробка знижує подразнюючу дію часнику на шлунок.
Консультація з лікарем: Перед тим, як включити часник до раціону, особливо при наявності хронічних захворювань, проконсультуйтеся з лікарем.
Пам’ятайте, що часник – це цінний продукт, але його потрібно вживати з розумом. Прислухайтеся до свого організму і насолоджуйтесь його смаком з користю для здоров’я.

Нагадаємо, раніше ми писали

Кому не можна їсти виноград