Аптеки зможуть продавати рецептурні препарати без рецепта. Подробиці

Аптеки матимуть змогу продавати рецептурні препарати без рецепта до кінця військового стану, повідомляє Дніпровська панорама.  Таку офіційну інформацію сьогодні повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За його словами, з 1 квітня перелік рецептурних препаратів не змінюється, запроваджується лише можливість отримати їх за електронним рецептом. Відповідна постанова Кабміну №542 була ухвалена 7 травня 2022 року і діє до дня припинення або скасування військового стану.

Документом внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

"По факту єдина зміна полягає у тому, що раніше відпуск цих ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер буде використовуватись і електронний, що значно зручніше для всіх – і лікаря, і пацієнта, і фармацевта", – пояснив голова МОЗ.

Як розповів Ляшко, на час перехідного періоду, який діятиме щонайменше до кінця воєнного стану, можливе використання обох варіантів рецепту.

Водночас він наголосив, що контроль обігу рецептурних ліків є дуже важливим, адже їх прийом передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, складний спосіб застосування (наприклад, ін'єкції), або може викликати залежність чи нести ризик зловживання.

Нагадаємо, раніше ми писали

Які ліки в Дніпрі можна купити без рецепта. Список