Ціни на  тепло для громадян мають бути справедливими - Уряд Гройсмана

Комунальні платежі - надзвичайно важливе і болісне питання для українців. А найбільші статті витрат на комуналку для кожної родини - це тепло та газ. “Чесні платіжки” вимагає від постачальників тепла Уряд Володимира Гройсмана. Для цього Кабмін зробить кілька системних і рішучих кроків із наведення ладу у формуванні тарифів на найбільш затратні для українців комунальні послуги, в першу чергу - тепло.   Варто зазначити: високі тарифи на тепло у містах значною мірою - результат недбалості місцевих чиновників та керівників підприємств теплокомуненерго.  Які не приділяють достатньої уваги модернізації обладнаня та адекватному формуванню тарифів, що допомогло б знизити ціни для людей.   Кабінет міністрів вже встановив граничні тарифи на ЖК-послуги на майбутній опалювальний сезон 2019-2020 рр. Таким чином Уряд унеможливив необґрунтоване  зростання вартості тепла у великих містах.
Довідка З початку новго опалювального сезону діятимуть такі тарифи з постачання теплової енергії:
  • у разі оснащення приладами обліку - 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ);
  • у разі відсутності приладів обліку - 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням ПДВ).
    Характерно, що через непрозорість тарифів на місцях  вартість тепла у різних областях України суттєво відрізняється.  Уряду вдалося змусити НАК «Нафтогаз України» знизити ціну на газ для населення. Зараз вона майже однакова для всіх регіонів. «Я розумію, що людям важко сплачувати тарифи. Ми постійно працюємо над тим, аби ціни на газ були обмежені”, - зазначає Прем’єр-міністр та лідер партії “Українська стратегія Гройсмана” Володимир Гройсман. Однак ціни на тепло і гарячу воду в різних регіонах і містах - різні. Подекуди різниця може сягати 2 разів та більше. При цьому місцеві підприємства теплокомуненерго -  фактичні монополісти. А у споживачів у конкретних містах  немає дієвих інструментів для оскарження необґрунтованих тарифів. Подекуди в містах України ціни на тепло - майже космічні. А підприємства ТКЕ щороку поглинають  колосальні кошти з місцевих бюджетів і не переймаються модернізацією обладнання.  Така позиція - категорично невірна: «Не можна ворочати мільярдами і не думати про те, яку якість послуг отримує людина», - наголосив  Володимир Гройсман   За словами Прем’єр-міністра, дати людині чесну платіжку – це   відповідальність конкретного  керівництва підприємств  ТКЕ у містах. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Уряд рекомендував щомісячно моніторити тарифи на тепло та гарячу воду і вживати заходів у разі їх необґрунтованого підвищення.
«Є великі платежі, які людям тяжко сплачувати - за тепло і гарячу воду. Чому в одних містах ціна тепла за гігакалорію 2000 грн, а в інших – 1300 грн. Ця різниця є необ'єктивною і неадекватною. Ціна на газ і електроенергію в країні однакові, зарплати в галузі приблизно однакові, але тарифи різні. Уряд ухвалив рішення: рахунки за тепло не можуть бути вищі за 1400 грн за гігакалорію», - заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман також доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ та Державній аудиторській службі провести аудит кожного теплокомуненерго на предмет об’єктивності існуючої вартості тепла і води: «Проведіть аудит, і потім кожен чиновник хай виходить на трибуну і говорить, що у нього все обґрунтовано, що немає втрат і ніхто не виводить гроші в офшори, – сказав   Володимир Гройсман.  
«Я змушу всіх комунальних баронів виконувати рішення Уряду і дати людям чесну платіжку з економічно обґрунтованою ціною», – зазначає Володимир Гройсман.
  Уряд оприлюднить список всіх власників теплокомуненерго, які постачають українцям тепло і гарячу воду, наголосив міністр юстиції Павло Петренко. Раніше, зазначає посадовець, існувала величезна схема маніпуляцій, коли "місцеві князьки" кивали на Уряд, а самі накручували споживачам надумані ціни за тепло і гарячу воду, які люди змушені були платити. "Ми оприлюднимо таку фактично "дошку ганьби" місцевих комунальних баронів з конкретними власниками, щоб і українці, і правоохоронні органи почали здійснювати  контроль  по цим конкретним оборудкам", - зазначає Павло Петренко - Уряд виконує свою  функцію державного цінового регулювання і захисту прав споживачів – мільйонів українців, які не мають бути жертвами маніпуляцій місцевої «комунальної мафії».