Економія мінімум 30 %: яких ще результатів вдалося досягти після першого етапу термомодернізації шкіл та садочків у Дніпрі

Дніпро – перше місто в Україні, яке масштабно реалізовує проєкт з підвищення енергоефективності бюджетних закладів. Нині триває його другий етап, повідомляє Дніпровська панорама.  

На 90 % роботи завершили у ЗДО № 330. Нині тут майже утеплений фасад та цоколь, замінені вікна, встановлено індивідуальний тепловий пункт, а також лічильник.  

«Раніше було прохолодно, бо будівля стара, 1973 року, були щілини, через які проходило холодне повітря. Нині ж ми радіємо, що в нас виконують такі масштабні роботи, дуже вдячні мерії Дніпра, адже тепер діткам буде комфортно та тепло. Ми дуже чекаємо на повернення малечі», – прокоментувала т. в. о. директора ЗДО № 330 Ганна Сапунжийська.  

У цілому за перший етап проєкту з підвищення енергоефективності у Дніпрі термомодернізували 43 садочки та 17 НВК. А за другий етап планують утеплити ще 66 дошкільних закладів освіти.  

Крім цього, триває і термомодернізація шкіл. На 70 % роботи виконані у СЗШ № 96.  

«Десь приблизно у серпні в нас почались роботи з утеплення фасаду. Наша школа – перша, яка побудована в цьому мікрорайоні: 1 вересня їй виповнилось 50 років. Тож вона потребувала ремонту та утеплення. Це панельна споруда, і хоча всі вікна були нові, але товщина стін не давала ту температуру, яка була потрібна. А нині ми відчули, що стало приємніше і тепліше», – прокоментувала директорка КЗО «СЗШ № 96» ДМР Наталія Моргуль. 

Нині тут майже утеплили весь фасад та цоколь. Також замінили двері та встановили індивідуальний теплорозподільчий пункт, відремонтували ґанки. Загалом у рамках першого етапу, який реалізували ще у 2021 році, у Дніпрі термомодернізували 35 шкіл. А в рамках другого етапу тепліше стане у 28 навчальних закладах міста.  

У цілому Дніпро вже має успіхи та неабияке заощадження після першого етапу цього проєкту. Нині у тих закладах, де провели тепломодернізацію, економія енергоресурсів сягнула понад 30 % у порівнянні з періодом до проведення робіт. Також є 5 закладів, в яких ця економія склала понад 60 %.  

На сьогодні 81 заклад вже термомодернізований. Для реалізації цього проєкту наше місто отримало фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку й грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. Успішне впровадження перших двох етапів інвестиційного проєкту сприяло подовженню співробітництва Дніпра з ЄБРР.  

Тож до кінця 2024 року ще 98 бюджетних установ міста, а саме 66 дитячих садочків, 28 шкіл та 4 медичні заклади, матимуть енергоефективні будівлі.

«Другий етап проєкту трохи відрізняється від першого, адже під час його реалізації ми дійшли висновків, що разом з енергоефективними заходами необхідно здійснювати супутні роботи, такі як ремонт вхідних груп, евакуаційних сходів, а також підвищення інклюзивності закладу. Додатково місто отримало грант від Фонду Східноєвропейського партнерства для забезпечення закладів, що підлягають енергомодернізації, генераторами. У Дніпрі близько пів тисячі бюджетних комунальних закладів, усі вони потребують реновації та впровадження енергоефективних заходів, третина з них вже у роботі. Тож ми сподіваємось на успішну співпрацю з ЄБРР і в подальшому», – прокоментувала директорка департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк.