Електронні паспорти для домашніх тварин: коли можна отримати та як

В Україні анонсували запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Так, якщо раніше видавати офіційні документи для тварин могли тільки державні заклади ветеринарної медицини, то Проєкт дозволить видавати ветеринарні документи діджиталізованою, прозоро та доступно. Отримати паспорти ж можна буде і у приватних ветклініках, які долучаться до Проєкту.

У Єдиному державному реєстру домашніх тварин зберігатиметься вся інформація про тварину включно з історією щеплень. Тому у разі втрати паперового паспорта, ці дані можна буде відновити з Реєстру.

Окрім того, реєстрація тварин у Реєстрі полегшить пошук загублених тварин їх ідентифікацію та повернення власникам.

За даними зоозахисної ініціативи Save Pets of Ukraine, під час війни кількість безпритульних тварин в Україні зростає на 60% щороку. Це створює величезне навантаження на притулки та волонтерів, які віддано борються за життя кожного хвостика. На жаль, притулків уже зараз бракує, і проблема загострюється, — говорить заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик.

Також така система протидіятиме сказу.

У майбутньому електронні ветпаспорти з'являться у Дії.

Проєкт реалізується в два етапи:

  1. цієї осені запустять Єдиний державний реєстр домашніх тварин. Зареєструвати домашню тварину безкоштовно можна у ветлікарні, яка є учасником Проєкту та має доступ до Реєстру (перелік таких лікарень можна буде побачити на мапі ветклінік на порталі проєкту pet.gov.ua);
  2. ветеринарні паспорти зареєстрованих тварин відобразять у Дії.

Також раніше ми писали Місячний посівний календар на вересень 2024: що зробити у саду та на городі