Кислий чи нейтральний: який ґрунт обрати для ваших кімнатних рослин

Кожна рослина – це індивідуальність, яка потребує особливого догляду. Одним з важливих факторів здорового росту є кислотність ґрунту. Не всі квіти полюбляють нейтральний грунт, повідомляє Дніпровська порадниця. Давайте розберемося, які рослини віддають перевагу кислому середовищу, а які чудово почуваються в нейтральному.

Кислотність ґрунту: важливий фактор для рослин

Ви коли-небудь помічали, що одні рослини чудово ростуть у вашому саду або на підвіконні, а інші – ніяк не хочуть приживатися? Причин може бути багато, але одна з найважливіших – це рівень кислотності ґрунту.

Кислотність ґрунту вимірюється за шкалою pH. Нейтральний рівень pH дорівнює 7. Якщо значення нижче 7, ґрунт кислий, а якщо вище – лужний.

Чому кислотність ґрунту така важлива?

Поживні речовини: Різні рослини по-різному засвоюють поживні речовини з ґрунту. Кислотність впливає на доступність цих речовин для коренів.
Мікроорганізми: Кислотність впливає на склад мікрофлори ґрунту, а мікроорганізми відіграють важливу роль у розкладанні органічних речовин і забезпеченні рослин поживними речовинами.
Коренева система: Занадто кислий або лужний ґрунт може пошкоджувати кореневу систему рослин.

Яким рівнем кислотності віддають перевагу різні види рослин?

  • Рослини, що віддають перевагу слабокислому ґрунту: алоказія, амариліс, антуріум, аспарагус, бегонія, диффенбахія, драцена, монстера, фіалка, спатифілум, фікус, папороті, примула, пуансетія, гербера.
  • Рослини, яким комфортний нейтральний ґрунт: алое, гібіскус, каланхое, лимон, троянда, філодендрон, хлорофітум, хризантема, мирт, сингоніум, шефлера, евкаліпт.
  • Рослини, які люблять кислий ґрунт: азалії, гарденії, гортензії, камелії, кали, верес, сарраценії.

Як змінити кислотність ґрунту?

Збільшити кислотність: Для збільшення кислотності можна використовувати торф, хвойну кору, сірку.
Зменшити кислотність: Для зменшення кислотності можна використовувати доломітове борошно, вапно.

Також раніше ми писали Золотий дар осіні: чому варто включити гарбуз у свій раціон