Кому не можна їсти кукурудзу: Перевірте, чи є ви в цьому списку

Кукурудза — один з найулюбленіших літніх продуктів, який ми звикли вживати як у свіжому вигляді, так і в консервованому. Вона багата на вітаміни, мінерали та клітковину. Однак, попри всю користь, не всім можна насолоджуватися цим продуктом без обмежень. Дієтологи виділяють кілька груп людей, яким варто бути обережними з кукурудзою. Детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на https://agroter.com.ua.

Сезон цукрової кукурудзи – у розпалі. Це натуральний продукт, який називають одним із кращих джерел вітаміну К, необхідного для серцево-судинної системи. Кукурудза також містить вітаміни С, РР, вітаміни групи В, фосфор, калій, мідь, йод, фтор. При цьому варіння забирає тільки 20% усіх корисних елементів.

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом
 

Кукурудза, особливо її зернятка, важко перетравлюється. Це пов'язано з великим вмістом клітковини, яка корисна для здорового травлення, але може стати причиною дискомфорту для людей з певними захворюваннями.

Хронічні захворювання ШКТ: Людям з виразкою шлунка, гастритом у стадії загострення, панкреатитом або колітом слід уникати кукурудзи. Вона може викликати здуття, болі та посилити запальний процес.
Схильність до здуття: Якщо ви часто страждаєте від метеоризму, кукурудза може погіршити ситуацію.
 

Схильність до алергії
 

Алергія на кукурудзу — рідкісне явище, але можливе. Симптоми можуть включати висип, свербіж, набряк, а в рідкісних випадках — навіть анафілактичний шок. Якщо ви помічали подібні реакції після вживання кукурудзи, вам слід повністю виключити її з раціону.

 
 

Надмірна вага та цукровий діабет
 

Кукурудза, особливо консервована, містить значну кількість крохмалю та цукру, що може призвести до швидкого підвищення рівня глюкози в крові.

Цукровий діабет: Людям з цим захворюванням слід вживати кукурудзу з обережністю і під контролем лікаря, враховуючи її глікемічний індекс.
Надмірна вага: Хоча кукурудза не є висококалорійною, її надмірне споживання може перешкодити схудненню через високий вміст вуглеводів.
 
 

Як їсти кукурудзу правильно?
 

Якщо ви не входите до перерахованих груп, то можете насолоджуватися кукурудзою, але дотримуйтесь кількох простих правил:

Не переїдайте: Оптимальна порція — 1-2 качани або невелика тарілка консервованої кукурудзи.
Віддавайте перевагу свіжій: Варена кукурудза корисніша за консервовану, оскільки в останній може бути багато доданого цукру і солі.
Пам'ятайте, що міра — це ключ до здорового харчування. Перед тим, як вживати кукурудзу, зважте всі "за" і "проти", з огляду на стан свого здоров'я.

 

Варена кукурудза сприяє:

роботі головного мозку та покращує пам’ять;
міцності кісток;
функціонуванню серцево-судинної системи;
омолодженню шкіри та організму загалом;
покращенню настрою;
поліпшенню згортання крові;
боротьбі з сечокам’яною хворобою;
роботі підшлункової залози.
Лікарі рекомендують з’їдати за добу 200 грамів цього продукту, тобто один качан. Адже кукурудза багата клітковиною і покриває добову потребу в ній організму.

Вживання кукурудзи провокує головний біль

Попри свою користь, кукурудза як продукт частого вживання підходить не всім. Вона буде шкідливою для людей з підвищеним рівнем згортання крові, які схильні до тромбозів.

Одноразове вживання великої кількості цього продукту здатне спровокувати головний біль, а також негативно позначитися на роботі кишково-шлунково тракту. Тому людям, які страждають на гастрит, кукурудза протипоказана. Інакше слід очікувати на розлад травлення, здуття та біль у животі.

 
Кукурудза – калорійний продукт. Особливо це стосується сучасних цукрових гібридів. Людям із надмірною вагою не варто захоплюватися її споживанням.

Нагадаємо, раніше ми писали

Небезпечний вид комарів з'явився в Україні: його укус може викликати параліч