Магнолія в Україні. Як вибрати, садити, доглядати, коли цвіте, спосіб розмноження

Магнолія: краса, що чарує. Магнолія – справжня королева весни, що зачаровує своїм вишуканим цвітінням. Ця велична квітка, родом зі Східної Азії, сягає корінням у глибину історії, адже її існування налічує понад 95 мільйонів років. Коли садити магнолію, коли вона цвіте, як доглядати, спосіб розмноження. Про це розповість Дніпровська порадниця.  

Серед 300 сортів магнолії, що використовуються в садівництві, кожен знайде ту, що підкорить його серце. П’янкий аромат, багатство кольорів та форм роблять цю квітку справжнім шедевром природи.

Варто зазначити, що магнолія володіє не лише красою, але й корисними властивостями. Її листя та кора використовуються в китайській медицині, а квіти – в кулінарії. У країнах Азії мариновані бутони магнолії додають до страв з рису та готують з них ароматний чай.

Коли ж цвіте магнолія?

Цвітіння магнолії – це справжня феєрія, що розгортається навесні. Залежно від сорту, воно може розпочинатися вже у квітні або трохи пізніше, у травні. Деякі види магнолій цвітуть повторно, даруючи красу влітку чи навіть пізно восени.

Найчастіше самі квітки досить великі і мають яскраве забарвлення. Пелюстки щільні і не опадають з гілки навіть в разі серйозних поривів вітру або рясних опадів.

Магнолія: весняна феєрія

Захоплення з першого погляду: саме такі емоції викликає цвітіння магнолії – справжньої королеви весни. Її вишукані квіти, що розквітають у середині-кінці квітня, зачаровують своїми розмірами, формами та багатством кольорів.

Чарівна краса: потужні гілки магнолії вкриваються великими листками, а на них розпускаються пишні квіти, чаруючи ароматом, що поєднує нотки лимона та ванілі. Цвітіння триває понад місяць, даруючи власникам садів незабутні враження.

Унікальна будова: бутони магнолії з'являються з суцільної капсули, не розділеної на окремі чашолистки. Квіти вражають своїми розмірами та яскравими відтінками. Пелюстки щільні, стійкі до вітру та дощу.

Чим корисна магнолія?

Лікарські властивості: Листя та кора магнолії використовуються для лікування артриту, ревматизму, запальних захворювань.
Кулінарні застосування: Мариновані бутони магнолії додають до страв з рису, а також використовують для приготування ароматного чаю.

Місце для посадки

Для посадки магнолії віддайте перевагу захищеним від вітрів і протягів ділянкам; Зовсім не терпить сильно вапнованих ґрунтів:  коріння в магнолії майже не розвивається і можуть загинути. Якщо ґрунт на вашій ділянці саме такий, змішайте його з кислим торфом, це знизить pH; Погано росте і на важких, перезволожених і піщаних ґрунтах. Кращим місцем для посадки будуть сонячні, в південних районах - злегка притінені ділянки з легким родючим ґрунтом. Вибравши місце, починаємо готувати посадкову яму. Врахуйте, що розмір ями повинен в три рази перевищувати обсяг кореневої системи саджанця. Вийнявши необхідну кількість ґрунту, змішуємо його з перепрілим компостом. Якщо ґрунт виявиться занадто щільним, додаємо трохи піску.

Коли садити магнолію: осінній секрет успіху

Мрієте про величну магнолію у власному саду? Її вишукані квіти, що розквітають ранньою весною, стануть справжньою окрасою будь-якої ділянки.

Важливий нюанс: більшість садівників рекомендують садити магнолію восени. Чому?

Осінній спокій: у цей період молоді саджанці вже зупинилися в рості, ніби впали в сплячку. Це робить їх стійкішими до стресу під час пересадки.
Сприятливі умови: осіння погода, з помірними температурами та достатньою вологістю, ідеально підходить для вкорінення.
Гарантія успіху: при правильному проведенні осінньої посадки (в середині-кінці жовтня) саджанець приживається в 100% випадків.

Коли і як поливати магнолію

Магнолія дуже вимоглива до вологості ґрунту, особливо в перші три роки життя. Тому поливати її треба досить часто і рясно, а в сильну спеку - не допускати пересихання ґрунту. Зберегти вологу допомагають не тільки поливи, але і мульчування: воно прекрасно утеплює коріння (що особливо важливо взимку) і служить джерелом поживних речовин, одночасно покращуючи структуру ґрунту і суттєво зменшуючи його пересихання.

Важливо дотримуватися простих правил:

  • регулярний рясний полив (особливо літні спекотні дні);
  • підживлення відповідними добривами та мікроелементами, захист від хвороб та шкідників;
  • підготовка та укриття на зиму;
  • санітарна обрізка.

Підготовка до зими

Фахівці радять обмотати стовбури 2-ма шарами мішковини. Але пам'ятайте: робити це потрібно обережно, у магнолії дуже тендітні гілки! В укритті потребують і пристовбурні кола дерева, тільки вкривати необхідно пізньої осені, після того, як ґрунт злегка замерзне: тільки так в укритті не зможуть облаштувати своє житло миші.

Добриво

У перші 2 роки життя підгодовувати її не рекомендується. А ось трирічні саджанці магнолії вже потребують додаткового отримання поживних речовин, тому внесення добрив буде дуже навіть до речі. Вносити добрива необхідно з ранньої весни до кінця серпня. Азот, що підвищує схильність рослини до вимерзання, застосовувати можна тільки до середини липня.  

Добриво можна приготувати самостійно, використавши 20 гр аміачної селітри, 15 гр сечовини і 1 кг коров'яку, розведених в 10 л води. Витрата добрива під 1 дерево становить 40 л.

Як розмножити магнолію

Існують різні методи розмноження магнолії: з насіння, за допомогою щеплення, живцюванням. Висівати насіння магнолії потрібно з квітня по травень. Саджанці отримані безпосередньо з висівання насіння характеризується більш стійкою морозостійкістю.

Сіянці в перший рік життя ростуть повільно. Якщо висіяти насіння магнолії у відкритий ґрунт, то восени молоденькі рослини вкривають від холодів. На наступний рік весною проводимо пікірування молоденьких рослинок магнолії.

Після приживання не забуваємо підживлювати магнолію необхідними добривами. Метод з насіння дозволяє зберегти чистоту сорту.

Найпростіший і найпопулярніший метод розмноження магнолії серед садівників є живцювання. Живцювання магнолії проводять навесні, пагони рекомендується брати молоді.

Для того щоб прискорити процес вкорінення рекомендується використовувати препарати для додаткової стимуляції та укорінення, замочивши гілочку на 1 добу. Можна відразу вибрати зручне місце для посадки у відкритий ґрунт (легкий, пухкий та гарно дренований, нейтральний або слабо кислий, добре природно освітлене місце).

Також можна спочатку посадити в контейнер.
На перших етапах рекомендується створити тепличні умови цим самим забезпечити температуру не менше 200С і високу вологість (прикрити плівкою або склом). Якщо пагони будуть знаходитися в комфортних умовах (стабільна температура і вологість) то живцювання магнолії пройде дуже швидко.

Пам'ятайте:

Вибирайте якісний саджанець: зверніть увагу на його здоровий вигляд, розвинену кореневу систему та відсутність пошкоджень.
Підготуйте місце посадки: воно має бути добре освітленим, захищеним від вітру та мати легкий, дренований ґрунт.
Дотримуйтесь правил посадки: дотримуйтесь оптимальної глибини, ретельно утрамбуйте ґрунт і рясно полийте.
Осіння посадка магнолії – це запорука її успішного розвитку та пишного цвітіння.

Цікаві факти про магнолію:

Магнолія – це не лише квітка, але й дерево, яке може сягати 20 метрів у висоту.
Найстаріша магнолія у світі росте в США, їй понад 1300 років.
Квітка магнолії – символ краси, досконалості та благородства.
Магнолія – це не просто квітка, це справжня легенда, що прикрашає світ своїм цвітінням.