Місце сили чи інопланетна споруда: чим відомий Мавринський майдан на Дніпропетровщині (фото)

Дніпропетровщина багата на загадкові та таємничі місця. Одне з них - Мавринська майдан, розташований неподалік Павлограда. Про його походження й досі сперечаються вчені, повідомляє Дніпровська панорама.

Багато мешканців області вважають майдан місцем сили та приїжджають сюди милуватися сходами та заходами сонця, незвичайним рельєфом цього дивовижного місця. Відвідувачі стверджують, що відчували тут надзвичайне умиротворення та спокій, а після відвідування - прилив енергії.


А ось вченим та історикам не дає спокою питання про походження Мавринського майдану. Спекотні суперечки з цього приводу тривають уже довгі роки: одні схиляються до версії, що це оборонна споруда запорізьких козаків, інші стверджують, що тут знаходився храм для молитов та жертвоприношень, треті – що це самі археологи колись проводили розкопки і в результаті утворилася така земляні конструкція.
У народі схиляються до інопланетної версії походження майдану.


Яким би не було походження цього місця, не можна заперечувати, що містика тут присутня. Наприклад, саме тут у день весняного рівнодення сонце ховається прямо по центру однієї з западин майдану. А ще тут немає птахів та не ростуть дерева. Між пагорбів ні за яких опадів не затримується вода. З неба земляні кургани нагадують зображення краба чи павука, а хтось бачить у дивній формі велику черепаху.


До речі, цього року Мавринський майдан, як і ще понад 900 курганів та поселень Дніпропетровщини, внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Туди потрапили і археологічні поселення в Павлоградському районі, де знаходили предмети III-IV ст. н. е.

Також раніше ми писали Місце, що відбирає силу. Де таке знаходиться на околицях Дніпра (фото)