На Дніпропетровщині енергетики рятують гнізда лелек (Фото)

Цього року через теплу зиму лелеки раніше повертаються в Україну. На Дніпропетровщині птахи оселяються як у безлюдних місцях, так і неподалік від житлових будинків. Найчастіше вони влаштовують свої гнізда на дахах будинків, а іноді й на електроопорах.Тож енергетики протягом декількох років укріплюють гнізда, роблять для них спеціальні захисні платформи. Передає Дніпровська панорама.

 Лелеки доволі часто облаштовують гнізда на електроопорах поблизу будинків людей. Але таке сусідство є небезпечним для птахів й нерідко шкодить електромережам. Біда ледь не сталася і з родиною птахів в Дебальцеве Синельниківського району. Восени, коли лелеки відлетіли на південь, гніздо покосилося і могло в будь-який момент впасти. Місцева родина  звернулася за допомогою до енергетиків. Люди кажуть, думали не лише про свою безпеку, а й про те, де будуть жити їхні улюбленці.

Завдяки такій близькості, нам вдалося побачити на власні очі як лелеки вигодовують пташеня, приносять йому їжу. А воду ллють прямо з дзьобика як з краника на дитину, так і напоюють, і купають. Це було дуже цікаво і ми звикли до них. Та й вони нас в кінці літа вже не боялися, гуляли вільно по городу, - розповіла  мешканка села Таїсія Бугайова.

Енергетики виготовили спеціальну захисну металеву платформу, обережно перенесли на неї гніздо та закріпили конструкцію на опорі. Тепер птахам нічого не загрожуватиме, а клієнти будуть з надійним електропостачанням.

 

Навесні наші бригади перенесли на безпечні конструкції вже кілька гнізд у різних районах області. Так ми оберігаємо лелек і разом з тим захищаємо клієнтів від аварійних відключень світла. Цю роботу продовжимо восени, коли птахи знову відлетять на південь. Загалом протягом 2023 року плануємо встановити щонайменше 10 безпечних платформ, – підкреслюють у компанії.

 

Раніше ми писали про: Зеленський відвідав Нікопольський район на Дніпропетровщині, який постійно зазнає ворожих обстрілів.