На Дніпропетровщині знайшли рослину, яка в дитинстві замінювала конструктор

Як тільки не називали цю рослину! Приставала, липучка, реп'яхи. В дитинстві її реп'яшками гралися, робили цілі конструктори, бо вони не лише до штанів добре чіплялися, а й один до одного. А звати її просто - нетреба. Один з екземплярів помітили на Дніпропетровщині, пише Дніпровська панорама.

Нетреба звичайна, Дніпропетровщина,31.08.23, - написала Валерія Гуцало.

Коментуючи світлину, люди зауважують, що дійсно, раніше цієї рослини було дуже багато, а зараз вона стала рідкістю:

Розказують, що настоянками з нетреби ефективно лікувати хвороби щитовидної залози, оперізуючий лишай та ін.

Хімічний склад нетреби звичайної вивчений недостатньо. Листя містять порівняно багато йоду, алкалоїдів та аскорбінової кислоти (близько 31,8 мг%). Насіння містить олії, смоли, глікозид ксантострумарин і йод.

Рослина сприяє зменшенню щитоподібної залози при зобі й володіє антисептичною, фунгіцидною, протизапальною дією, є слабким знеболюючим, потогінним та жарознижуючим засобом.

Відвар плодів («насіння»), коренів і всієї рослини приймають при проносі та кривавому проносі при шигельозі. Рослину з успіхом застосовують при зобі, особливо в тих місцях, де це захворювання поширене (в Закарпатській області, Забайкаллі, деяких районах Кавказу).

У Середній Азії сік листя п'ють при астмі, спазмах в горлі та при геморої.

Сік трави і її відвар вживають як зовнішній засіб при набряках горла, дитячій кропив'янці, діатезі та різних захворюваннях шкіри: лишаї, вугрях, висипках.

У китайській народній медицині рослину застосовують як жарознижувальний, потогінний, заспокійливий засіб при ревматизмі та переохолодженні. Плоди вживають у вигляді мазей при екземі, сверблячих висипках, корості та укусах комах.

Нетреба звичайна — отруйна рослина, тому її внутрішнє застосування вимагає обережності.

Нагадаємо, раніше ми писали: Вбивство 11-класниці Лізи з Дніпропетровщини. Люди чули крики дівчини, але боялись темряви на вулицях