Народне свято 18 травня: не робіть це сьогодні, щоб не втратити найдорожче

Сьогодні, 18 травня, День боротьби за права кримськотатарського народу. Віряни вшановують пам'ять святого Феодота Анкірського, повідомляє Дніпровська порадниця.

Що сьогодні за церковне свято

18 травня в церковному календарі – день пам’яті святого Феодота Анкірського. Він був мучеником, який жив у III столітті в Анкірі Галатійській (нині Анкара, Туреччина). Славився своєю жертовністю, милосердям та непохитною вірою в Христа. У часи переслідувань християн за імператора Діоклітіана Феодот став опорою для християнської громади, надаючи їй притулок та безпеку у своєму домі, де таємно звершувалися богослужіння.

Прикмети 18 травня

В небі літає багато птахів — до теплої погоди.
Розкричалися ворони — до дощу.
Сонце в серпанку — чекайте на дощ.

Що сьогодні не можна робити

Незаміжнім дівчатам заборонялося проводити день на самоті. Інакше вони довго не зможуть знайти чоловіка. Якщо людину покликали на вулиці, не можна було обертатися. Вірили, що це кличе нечиста сила, яка відбере у вас найдорожче.

  • Не можна рубати дерева чи навіть обривати гілочки.
  • Заборонено надміру веселитися.
  • Не варто сваритися, бо сварка затягнеться.

Що можна робити сьогодні

Закохана пара обов'язково йшла до дуба, щоб провести особливий обряд. Вони бралися за руки, обіймали стовбур дерева і обходили його тричі. Це допомагало знайти вічне кохання.

Іменини

Які сьогодні іменини: Андрій, Богдан, Василь, Давид, Денис, Ісаак, Лев, Макар, Михайло, Павло, Петро, Семен, Федот, Юліан, Юлія, Олександра, Клавдія, Христина, Матрона, Фаїна.

Талісман дня

Талісманом людини, народженої 18 травня, є турмалін. Камінь, який відомий людству дуже давно. Колись вірили, що турмалін рожевого кольору дарує жінці, яка його носить, привабливість в очах чоловіків.

Також раніше ми писали Народне свято 17 травня: чому сьогодні не варто ходити у ліс та стригти волосся