Навіть не віриться. У Дніпрі на проспекті Гагаріна 50 років тому ходив потяг (фото)

У мережі з'явилося унікальне фото проспекту Гагаріна у Дніпрі у 1950-х роках, повідомляє Дніпровська панорама.

На фото проспект Гагаріна в районі коледжу Електрифікації, на задньому плані перехрестя з Марії Кюрі, знято з верхніх поверхів гуртожитку №1 ДНУ, - написав він. - Далеко на задньому плані видно вже збудований (1955-го) новий корпус ДІІТу, то є фото приблизно 1955-1957 рр. Ну і найважливіша деталь у кадрі — трамвай на Гагаріна ще до того, як лінію перенесли на вул. Севастопольська.

Проспект Гагаріна у Дніпрі почав забудовуватися одразу після Другої світової війни. Наприкінці 1940-х років було відновлено залізничний університет, трохи згодом на проспекті з'явився його головний корпус із колонами. По обидва боки дороги самого проспекту почали будувати багатоквартирні будинки – п'ятиповерхівки та облагороджувати знамениту зелену алею, що розділяє проспект.

Для зручності робітників по проспекту було прокладено залізничну гілку. Нині на її місці ростуть ялинки та квіти.

Гілка тяглася від району Дач у напрямку до центру міста ліворуч дороги. Доходячи до першого корпусу ДНУ, дорога робила поворот праворуч і «заходила» на територію ДІІТу. Залізничний насип був зроблений з річкових черепашок та піску. Старожили розповідають, що рейками ходив великий паровоз із червоними колесами.

Працювала залізниця десь до середини 1960-х років, її потім демонтували.

Після демонтажу гілки якийсь час на території залізничного інституту стояв за деякими даними газотрубовоз, який пізніше змінив електровоз. Транспорт на рейках став улюбленцем дітей, вони залазили в кабіну і любили грати і величезну машину. Пізніше його прибрали.