Не викидайте кавову гущу: 10 способів її використання вдома та в саду

Кава - це не просто смачний ранковий напій, але й джерело користі для вашого дому та саду. Не викидайте кавову гущу, адже вона може стати чудовим добривом, очищувальним засобом та навіть репелентом від шкідників, повідомляє Дніпровська порадниця. Дізнайтеся, куди можна використовувати кавову гущу і як правильно це робити.

Кавова гуща як добриво для городу

Річ у тім, що мелені кавові зерна мають підвищену кислотність, але коли з них готують каву, кислотність нормалізується, тому кавова гуща безпечна для рослин і ґрунту.
Якщо використовувати таке підживлення для огірків, то овочі отримають величезну кількість корисних компонентів - калій, марганець, азот, магній, кальцій, фосфор. Азот, наприклад, допомагає огіркам швидко рости, а фосфор і калій позитивно впливають на період цвітіння і формування плодів.
Кавова гуща як добриво для огірків може бути у двох варіантах:

  • сухе підживлення - висушити кавову макуху, перемішати із землею;
  • рідке під живлення - гущу разом із рідиною зібрати в окрему ємність і поливати рослини під корінь, а після цього - водою.

Врахуйте, що кавова гуща для кімнатних квітів у рідкому вигляді не підійде - через велику кількість вологи, через яку може з'явитися цвіль.

Кавова гуща як добриво для томатів

Що можна підгодувати кавовою гущею ще - так це томати. Залишки кави можна використовувати і для підживлення цієї культури. Удобрювати вийде по-різному:

  • розсипати гущу навколо стебел розсади, а зверху - органічну мульчу, рясно полити;
  • викласти кавову гущу навколо стебел уже висаджених томатів, заглибити її в ґрунт за допомогою сапки, перемішавши із землею;
  • додати підживлення в ямку під час посадки помідорів.

Кавова гуща допоможе не тільки виростити здоровий і міцний урожай, а й перешкодить проростанню бур'янів, що теж сприятливо позначиться на кінцевому результаті.

Які рослини люблять кавову гущу ще

Троянди, папороті, фікуси, пальми, азалії, аспарагус і фіалки - культури, які чудово сприймають таке підживлення. Принцип використання той самий, що і у випадку з огірками\помідорами - вилити залишки кавової макухи разом з рідиною під корінь квітки, дочекатися, поки шар повністю висохне, а потім полити водою. Якщо ви п'єте каву з молоком, то в такому разі використати кавову гущу не вдасться - через молочні бактерії в землі та на рослинах може з'явитися цвіль.

Куди використовувати кавову гущу в будинку

Мало хто знає, що кавова гуща - чудовий помічник для будь-якої господині, адже за допомогою такого продукту вдасться швидко і легко відмити півквартири, не купуючи жодної хімії. Наприклад:

  • почистити старі каструлі й тарілки - змішати соду, кавову гущу і мило в рівних пропорціях, натерти посуд, потім змити теплою водою;
  • позбутися запаху в холодильнику - засипати гущу в чисту миску і залишити на полиці холодильника (кавова макуха поглине непотрібні аромати);
  • відмити духовку і гриль від жиру - розвести кавову гущу в теплій воді, залишити брудний посуд на 40-45 хвилин, потім вимити, як зазвичай;
  • "пробити" злив у раковині - змішати кавову гущу з милом для миття рук, залити цю суміш у злив, зверху налити окріп, почекати 20 хвилин, пролити водопровідною водою.

Ще варіант, як використовувати кавову гущу, - це ситуація з брудною плиткою, кухонним столом або дошкою для приготування їжі.

Якщо ви бачите, що на цих поверхнях з'явилися старі плями від їжі, натріть проблемні ділянки кавовою гущею, а потім змийте водою. Природний абразив на "відмінно" впорається із застарілим брудом.

Також раніше ми писали Фітофтороз - ворог розсади номер один. Як захистити помідори від фітофтори