Нові можливості єОселі: що змінилось

Українці, чиє житло зруйнували окупанти, можуть скористатися новою послугою в єОселі. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Мінцифри.

Тепер постраждалі можуть узяти кредит на новий дім за програмою єОселя, а перший внесок повністю або частково покрити сертифікатом єВідновлення.

Кошти бронюються на 30 днів. Якщо ж за цей час житло не купили — гроші потрібно перебронювати вручну в Дії через розділ єВідновлення — Сертифікати на житло. Заява про іпотеку розглядається до 10 хвилин, а сповіщення про результат надійде в Дію.

Як це працюватиме:

Наприклад, ви отримали сертифікат на 2 мільйони гривень за знищене житло, але квартира, яку ви хочете придбати, коштує дорожче. Раніше довелося б одразу доплачувати різницю з власних коштів або шукати дешевший варіант.

Тепер покрити перший внесок можна сертифікатом єВідновлення, а решту взяти в кредит через єОселю. Залежно від пільгової категорії кредитна ставка буде 3% або 7%», — пояснив Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Вимоги до купівлі нового житла:

  • площа: для квартир – не більше, ніж 52,5 метрів квадратних на 1 людину + 21 метр квадратний на кожного наступного члена сім’ї; для житлових будинків – не більше, ніж 62,5
  • метрів квадратних на 1 мешканця + 21 метр квадратний на кожного наступного члена сім’ї;
  • розташування на території України, за винятком тимчасово окупованої території та районів активних бойових дій;
  • для військовослужбовців за контрактом та силовиків, медиків, педагогів, науковців та ветеранів: приватний будинок або квартира в будинку, що будується або не старшому за 10 років (для обласних центрів та Києва);
  • для переселенців та інших: приватний будинок або квартира у будинку, що будується або не старшому за 3 роки;
  • житло, введене в експлуатацію, підлягає обов’язковому страхуванню.

Також раніше ми писали Як отримати безкоштовну стоматологічну допомогу ветеранам в Дніпропетровській області: покрокова інструкція