Один з найдавніших вулканів планети показали на Дніпропетровщині (фото)

На території Солонянської територіальної громади Дніпровського району знаходиться Аполлонівський палеовулкаг, дл якого усі охочі можуть спланувати мандрівку, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на повідомлення на офіційній сторінці Дніпровської РДА у Facebook.

Це може здатись комусь вигадкою, адже в нашій уяві вулкани — це такі гори, з жерла яких періодично вилітає дим, полум’я та витікає розпечена лава. На Дніпропетровщині ж немає гір, її місцевість майже рівнинна.

Однак за тридцять кілометрів від обласного центру, у Солонянському районі поблизу села Аполлонівка на березі річки Мокра Сура справді є місце, яке науковці визначили як класичний вулкан.

Степовий райський куточок недалеко від скромної річечки Мокра Сура на північ від села Аполлонівка. Величні пагорби – не кургани і не залишки стародавньої фортеці. Це один із найстаріших вулканів на планеті, вік якого вражає уявлення про час – понад три мільярди років!”, – зазначається у повідомленні.

Аполлонівський палеовулкан старший за Фіолент і Кара-Даг та все ж, тут можна розгледіти фрагменти палеовулканічного “амфітеатру”, який колись генерував лаву.

Він інтригує навіть тих, хто зовсім далекий від геології, а просто любить живу природу. А відчути її тут легко, достатньо прогулятися, подихати свіжим повітрям, послухати співанки цвіркунів, помилуватись краєвидами і торкнутися мовчазного свідка, який відчув на собі метаморфози планетарного масштабу протягом мільярдів років, – зауважують представники Дніпровської РДА.

Нагадаємо, раніше ми писали: Можна запасатись на зиму. У Дніпрі та Україні знизилась ціна на картоплю