Парашутна вежа, фонтани та великі сходи: як виглядав парк Глоби у Дніпрі у 1920-х (фото)

Хто б міг подумати, що затишний парк, де ми сьогодні гуляємо, колись був власністю запорозького козака? Саме так і було з парком Глоби, заснованим ще наприкінці XVIII століття. За легендою, козацький осавул Лазар Глоба зачарувався красою місцевої природи і заклав тут розкішний сад, повідомляє Дніпровська порадниця.

Після його смерті парк перетворився на Казенний сад. То був ботанічний сад, де могли гуляти люди. До 1850-х років у парку налічувалося кілька десятків тисяч різних дерев, рослин, трав. Згодом зелена зона була розділена на дві частини – Міський та Технічний сади. Перший призначався для прогулянок, другий – до роботи в оранжереях.

Протягом XIX століття парк активно розвивався. Тут висаджували різноманітні рослини, облаштовували алеї та ставки. Однак справжню перемогу парк здобув у XX столітті. У 1920-х роках парк зазнав масштабної реконструкції. З'явилися нові алеї, фонтани, атракціони, а над озером простягнувся дерев'яний міст. Особливою популярністю користувалася парашутна вежа, з якої можна було здійснити стрибок і відчути себе справжнім летчиком.

А по самому озеру відпочиваючі глісували на човнах.

Взимку для дітей на озері був пришвартований криголам-параплав.

Алеї парку прикрашали різноманітні статуї, а також фонтани. Більшість їх було зруйновано під час боїв за місто 1943 року. У парку з'явилася дитяча залізниця. Разом з нею – невеликий «вокзал» та станції.

Наступна значна реконструкція відбулася у 1950-х роках. Парк набув сучасних рис, з'явилися нові зони відпочинку та дитячі майданчики.

фото: блог О. Костюка, гурт «Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ»

Також раніше ми писали Унікальні фото кінця 1800-х років. Як на Дніпропетровщині відроджували знищені ліси