Правила вивезення сміття: що потрібно знати кожному українцю

Щоб зберегти чистоту в наших містах та селах, необхідно дотримуватися простих правил вивезення сміття. Які саме відходи куди викидати, як правильно утилізувати великогабаритне сміття та які штрафи передбачені за порушення правил благоустрою, повідомляє Дніпровська порадниця.

Українців закликають викидати сміття у належні місця — сміттєві баки на майданчиках. Також нагадують, що гілки, листя, траву та інші органічні відходи потрібно викидати в контейнер для збору твердих побутових відходів. Якщо гілки чи інші подібні відходи мають довжину більшу за 60 сантиметрів, то їх потрібно подрібнити.

Якщо ж контейнер повністю заповнений, то необхідно дочекатись, коли спецмашина вивантажить сміття з контейнерів, а потім викидати.

Категорично забороняється викидати у сміттєві баки та поруч з майданчиками будівельне сміття: залишки цегли, бетону, шиферу, лінолеуму, кахельної плитки, тощо. Воно вивозиться до полігону твердих побутових відходів самостійно або за договором з перевізниками.

Нагадаємо, що за порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою необхідно сплатити штраф від 340 до 1 360 гривень мешканцям, а для посадовців та підприємців – від 850 до 1 700 гривень — стаття 152 кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також раніше ми писали Які ліки пацієнти зі статусом ВПО можуть отримати безоплатно або з частковою доплатою за програмою “Доступні ліки”