Реформа освіти: в Україні планують об’єднати два шкільних предмети (які та чому)

Міністерство освіти планує кардинально змінити викладання історії в школах. Замість двох окремих предметів з’явиться один об’єднаний курс, який покаже тісний взаємозв’язок України зі світом. Таке рішення пояснюється новим баченням ролі України в історії та прагненням спростити навчальний процес для вчителів. Про це йдеться у відповідному наказі відомства «Концептуальні засади реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти», повідомляє Дніпровська порадниця.

Ініціатори стверджують, що причиною таких змін є нове бачення історії України як органічної складової європейської та світової історії.

Під впливом російсько-української війни та дов’язаних із нею трансформацій міжнародних відносин Україна опинилася в епіцентрі геополітичних процесів. Це спонукає до виразнішого погляду на Історію України як невід’ємного складника європейської та загалом світової історії. У системі загальної середньої освіти такий підхід має бути реалізований шляхом запровадження єдиного загальноосвітнього курсу історії, ключовим виміром якого буде взаємодія України і світу в історичній ретроспективі, – вказано у документі.

Також таким чином планують спростити викладання для вчителів.

Курс історії надасть додаткові переваги також для вчительства, як-от: можливість керувати навчальним процесом, ефективно використовуючи години навчальних занять; зосередитися на основних питаннях змісту; зробити навчання історії змістовно та інтелектуально заповненішим; швидше досягати навчальних цілей, тобто реалізовувати компетентніший підхід; вивільнити час для обговорень і виконання ученицями / учнями практичних завдань, зокрема для реалізації навчальних проєктів; диференціювати навчання відповідно до зацікавлень учнівства; оперувати повнотою власних знань і досвіду, – йдеться у тексті наказу.

Також раніше ми писали Навчальний рік 2025-2025: як у Дніпрі буде організовано освітній процес у мистецьких школах та закладах позашкілля