Школа 2023-2024. Навчальні заклади Дніпра готуються зустріти учнів (Фото)

Іформація про те, що з 1 вересня у Дніпрі школи можуть відкрити свої двері та розпочати офлайн-навчання сколихнула місто. Діти й батьки в очікуванні подальших вказівок. Дніпровські освітяни готуються до вже забутого формату навчання, школи – до прийому дітей. У чотирьох навчальних закладах міста побували журналісти, що побачити, розповідає Дніпровська панорама, посилаючись на Наше місто.

Школа №4: без домашки та з надійним місцем в укритті

Надія на те, що офлайн- навчання може стати реальністю, надихнула весь педагогічний колектив школи №4 на розробку нововведень, які допоможуть учням швидше влитися в начальний процес. Журналісти «НМ» завітали у цей заклад і на власні очі побачили, наскільки школа готова приймати своїх учнів.

Нас зустріли безлюдні класи і коридори, якими вже давно не бігають дітлахи. Сама школа досить простора. Як розповів директор Роман Швець, ліцензований обсяг закладу розрахований на 416 осіб.

На сьогодні у нас функціонує 22 класи, в яких налічується 625 дітей, – сказав він. – Плюс у нас є дошкільний підрозділ, 2 групи – це 80 вихованців від 3 до 6 років.

У кількох класах нині тривають ремонтні роботи. Вони вже на завершальному етапі, тож до 1 вересня будуть готові приймати дітлахів. А от ремонт в їдальні завершити не встигли. Коли почалася повномасштабна війна, всі роботи припинили.

Весь матеріал закупили. Тож скоро продовжимо тут ремонт, облаштуємо буфет. До початку навчального року буде готово, – розповів Руслан Швець.

До речі, шкільний спортзал  практично в ідеальному стані.  Справа в тому, що кілька років тому тут зробили капітальний ремонт. Але через пандемію коронавірусу, а тепер – повномасштабну війну, займатись в ньому нікому. Все обладнання, покриття на підлозі і навіть мініскалодром – в очікуванні дітей, які будуть там займатись із задоволенням.

Але перше, що зараз турбує – це укриття. Воно тут є і цілком готове до використання.

Укриття у нас готове до експлуатації, ми маємо відповідний акт дозволу на його використання, – повідомив Роман Швець. – Розраховане на 291 особу. Якщо буде прийняте рішення про очне навчання, то наш заклад працюватиме у дві зміни: І зміна – початкова школа, ІІ – 5-11 класи. Таким чином ми зможемо розмістити в укритті всіх учнів та персонал.

За кожним класом в укритті закріплено певне місце. Воно позначене табличкою з відповідним номером класу (як для першої, так і для другої зміни). Тут є все необхідне для безпечного та комфортного перебування: запас питної води, медпункт з базовим набором медикаментів, облаштовані вбиральні, є система вентиляції та оповіщення. Також тут є Wi-Fi, що теж  не менш важливо. Адже бути у курсі подій зараз життєво необхідно.

Наявність в НВК №4 укриття – величезний плюс. Але всі ми розуміємо, що під час надзвичайних ситуацій у людей виникає паніка, і вони не можуть зрозуміти, що робити і куди йти. Але  тут мова йде не тільки про дорослих, а і про дітей. А це значить, що відповідальність ще більша. Тож адміністрація вже розробила певний алгоритм дій та планує проводити тренувальні евакуації як для персоналу, так і для батьків з дітьми.

Наразі в нашому закладі працює інженер з охорони праці. Також розроблені алгоритми дій під час виникнення надзвичайних ситуацій (в тому числі і під час повітряної тривоги), на кожному поверсі є вказівники, що показують дорогу до укриття, та план евакуації, – розповів директор школи. – Якщо буде прийняте рішення про офлайн- навчання, то в серпні ми плануємо проводити тренувальні евакуації. Спочатку з педагогічним колективом, потім з батьками та дітьми. Вже розробили маршрути безпечного руху по закладу. Тобто знаходячись в тому чи іншому кабінеті, дитина буде розуміти, куди їй йти.

Хто би міг подумати, що така часта колись фраза серед дітей «ненавиджу школу» перетвориться на «хочу в школу». За словами Романа Сергійовича, таких дітей наразі більшість, що дуже тішить:

Ми робили опитування серед батьків стосовно того, як би вони хотіли, щоб їх діти навчалися. То близько 80% – це діти, які хочуть вийти на навчання в школу. Тобто відсоток дітей, які залишаться на дистанційному навчанні досить малий. Також є родини, які виїхали за кордон і обрали форму навчання екстернат або сімейну, щоб не відвідувати уроки онлайн. Будуть ще класи, де батьки виявили бажання вчити дітей дистанційно. На сьогодні у нас таких два: один у початковій школі і один у середній ланці.

Дніпрянка Наталя, мама маленької першокласниці, теж обрала для своєї дитини навчання в класі. Каже, що першачкам дуже важливо вивчити основи. Тому дистанційка для них не підходить.

Наша старша дитина тут навчалась, тому і меншу теж вирішили сюди віддавати, – розповіла вона. –  У школі добре ставляться до дітей і якість навчання на високому рівні. Тому ми навіть не роздумували. Страшно, звичайно, в такий час дитину в школу віддавати. Але це перший клас. Треба і руку поставити, і комунікацію налагодити. А коли вчитель завжди поряд, то навчальний процес йде набагато краще і корисніше. Крім того, у мене немає змоги постійно з нею знаходитись, тому це ще одна із причин, чому ми обрали офлайн- навчання. Тут є хороше укриття. Думаю, все буде добре.

Довготривале дистанційне навчання негативно вплинуло на розумові здібності дітей та їх соціалізацію. Але в цій школі передбачили і це.

Тиждень-два буде адаптація, звикання до школи, повтор пройденого матеріалу, – розказав Роман Сергійович. – Далі проведемо такий собі зріз знань, аби зрозуміти, кому і що треба надолужити. Потім будуть шляхи подолання цих так званих недоліків. Ми вже продумували навіть, консультації з предметів. Будемо об’єднувати дітей у групи відповідно до предмету, який їм треба краще засвоїти.

Домашнє завдання не люблять не тільки діти, але і їхні батьки. А в сучасних реаліях, коли, наприклад, середня та старша школа будуть навчатись у другу зміну, це звучить ще гірше. Тому Роман Сергійович роздумує над тим, щоб зробити школу без домашки.

Починаючи з 5 класу хочу запровадити школу без домашніх завдань, каже він. – Але за умови плідної праці в класі. Тобто учні повинні викладатись на повну в школі, щоб вдома мати змогу відпочити. Тому я зараз роздумую над тим, як це все правильно організувати. Усно, щось почитати ввечері – це можна. А от постійна писанина та зазубрювання матеріалу нікому не потрібні.

Він вважає, що треба більше практичних занять: «Треба, щоб дитина могла на практиці застосовувати свої знання. Оце буде класно».

Як не крути, а не тільки діти скучили за школою, але і школа за ними.

Ми скучили за тим шумом і гамом в шкільних коридорах, – сказав директор. – Хочеться, щоб діти знову бігали по школі і збивали з ніг вчителів, а ми їх за це сварили. Бо раніше були думки «та скільки ж можна» і таке інше. Але зараз дійсно розумієш, що всі ті маленькі суперечки, дитячі дрібні проблеми – це круто. В школі ти забуваєшся і з головою поринаєш у весь той вир дитячих емоцій. Тому ми чекаємо на дітей 1 вересня з нетерпінням і віримо в нашу Перемогу.

Школа №134: робили колективні справи навіть дистанційно

У середній школі №134, що на вулиці Шолохова, 17, вже дуже довго не чули дитячого галасу. За словами Ольги Моргун, в. о. директора школи, наразі невідомо, як саме навчатимуться учні: офлайн, онлайн чи за змішаною формою. На сьогоднішній день все ще вивчається думка батьків стосовно цього питання. У закладі тим часом готуються до будь-яких сценаріїв, аби мати змогу проводити цікаві та пізнавальні уроки як в реальних, так і віртуальних класах.

Усього в школі навчаються 1600 дітей, однак з 1 вересня, якщо навчання все ж буде очним, за парти повернуться не всі. Так, 15% учнів зараз перебувають за кордоном, одночасно навчаючись в рідній та іноземній школах.

Укриття в школі повністю облаштували ще на початку минулого навчального року. Розміщення прораховане за класами. Є окремі евакуаційні виходи. Шкільне укриття розраховане на 1509 учнів. Проте всім школярам тіснитися тут одночасно не доведеться. У разі, якщо школа працюватиме в звичному режимі, заняття проводитимуться у дві зміни.

Перебування школярів в укритті не буде нудним. Тут облаштували ігрові зони та невеличкі бібліотеки. Зв’язок з рідними дітлахи не втратять – працює Wi-Fi і є розетки, щоб підзарядити гаджети.

Діти в укритті обов’язково перебуватимуть з учителями та їхніми помічниками. Перед початком семестру персонал пройде навчання та відпрацює алгоритм дій у разі повітряної тривоги. Роз’яснювальні роботи проводитимуть і з дітьми та їхніми батьками. Таким чином, питання безпеки у закладі – завжди №1.

Не можна не відзначити атмосферу, яка панує в школі. Тут затишно, просторо і яскраво. Вікна надійно заклеєні скотчем і навіть прикрашені паперовими голубами – символом миру. Їдальню, спортивну та актову зали, кабінети школи постійно підтримують у належному стані навіть за відсутності дітей у закладі.

Усі важливі контакти та іншу необхідну інформацію учні знайдуть на стенді. Тут вказані номери телефонів Національної гарячої дитячої лінії, психологічної допомоги, екстрених служб. Є QR-коди сторінок школи у соціальних мережах.

У нас дуже дружній шкільний та педагогічний колектив, – підкреслює Ольга Григорівна. – Усі сподіваємося, що з 1 вересня знову зможуть бачити дитячі посмішки та чути веселий галас. Небанально і абсолютно щиро називаємо себе шкільною родиною. Неймовірно скучили за дітьми, хоча ми й старались робити якісь колективні справи навіть дистанційно. За дітьми дуже сумували. За безпекової можливості багато виїжджали в музей історії міста Дніпра, історичний музей, планетарій. Це спілкування дуже важливе для дітей.

Ця школа усіляко підтримувала захисників України ще з 2014 року. З початком повномасштабного вторгнення допомога бійцям стала ще потужнішою, зазначає Олена Маршенко, вчителька з Основ безпеки життєдіяльності. Свої зусилля об’єднали діти та батьки. Приєднувалися й просто небайдужі місцеві мешканці.

Плели сітки, виготовляли кікімор, шили подушки, нижню білизну, збирали продукти, допомагали тваринам, – розповідає Олена Миколаївна. – Дуже багато зробили. Діти малювали малюнки, писали листи військовим.

Учні охоче беруть участь в різних акціях на підтримку армії. Талант юних майстринь Петриківського розпису став відомий далеко за межами школи. Виставкою гільз, розмальованих дитячими руками, надихаються у різних куточках України. 

Школа №139: п’ять уроків офлайн, інші – у дистанційному форматі

Школа №139 теж активно готується до повернення учнів за парти. Владислав Полушкін, директор школи,  наголошує, що процес підготовкиактивізувався.

Війна триває, але ж ми бачимо, що з кожним днем протиповітряна оборона набирає більшу потужність, тому впевненості в їх майстерності стає все більше і більше, – каже він. –  Плюс ми розуміємо, що дітям потрібно навчатися. Зараз ми чекаємо на рішення військової адміністрації, чи дозволять вони виходити на очне або змішане навчання.
За словами директора, школа розрахована на 1170 учнів, навчається в ній 1200, а в укритті можуть розміститися 316 осіб. У зв’язку з цим, у навчальному закладі плануватимуть кілька змін.

Також Владислав Віталійович зазначив, що зараз триває активне обговорення навчального плану, а конкретно приймається рішення, щодо того, які заняття будуть обов’язковими для очного відвідування, а які залишаться в онлайн форматі.

Ми зараз визначаємося з навчальним планом, щоб ми мали 5 уроків безпосередньо в школі, а інші у дистанційному форматі, – зазначає директор.

У школі №139 повністю обладнано укриття, є питна вода, чай, вай-фай, місце для зарядки мобільних телефонів, вбиральня, шахи, книги та різноманітні іграшки для дітей різного віку. Також в укритті є ліки на випадок, якщо комусь знадобиться медична допомога, на місці чергує медсестра, є куточок для матері та дитини з пеленальним столиком, куточок психолога, є сучасна вентиляційна система, а також інструкції на випадок ядерної загрози.

Коли вже остаточно буде прийнято рішення про очну освіту, з батьками всіх класів буде проведено збори, на яких озвучать розроблений алгоритм дій під час надзвичайних ситуацій.

Ми маємо план дій на випадок повітряної небезпеки, з батьками все це буде обговорено, – розповів Владислав Полушкін. – Насамперед, ми проведемо з усіма класами батьківські збори, де розповідатимемо про плани дій на випадок небезпеки. Наприклад з ким можна зв’язатися у випадку, якщо дитина перестане виходити на зв’язок, та інші критичні ситуації. Все це буде опрацьовано до найменших дрібниць.

До ухвалення рішення військової адміністрації, кожен з батьків може обрати зручну форму навчання у голосуванні, яке проводиться до 20 серпня. Судячи з показників, контрольних, самостійних, іспитів та просто оцінок учнів, їх успішність не знизилася за ті роки, які діти провели перед моніторами. Незважаючи на це, виходячи з опитування батьків, більшість, а саме 60 відсотків хочуть, щоб їхні діти повернулися за шкільні парти.

Завжди були ті, хто вчився добре і були ті, хто погано і перехід на онлайн формат особливо нічого не змінив, – впевнений директор. –  Кардинального погіршення показників не було. У нас 60 відсотків батьків хоче, щоб діти вийшли з онлайну та перейшли на очний формат, самі діти хочуть цього також. Їм не вистачає особистого спілкування, комунікації з викладачами та друзями.

Школа № 35: 70 відсотків батьків підтримують офлайн-навчання

Журналісти «НМ» також відвідали середню школу №35 на вулиці Набережної Перемоги, 132. Та на власні очі побачили підготовку до нового навчального року. 

Загалом у школі навчається 1212 учнів. Багато школярів наразі знаходяться за кордоном, але вони не хочуть йти з рідної школи, тому навчаються одразу у двох навчальних закладах.

Незважаючи на те, що через війну діти були вимушені навчатися дистанційно, хочу сказати, що діти – молодці, – зазначила Тетяна Володимирівна заступниця директора школи №35. – Вони старанно працюють і виконують усі завдання.

За її словами, опитування батьків показало, що приблизно 70% підтримують офлайн-навчання дітей.

У школі вже готуються зустрічати дітей – кабінети та інші приміщення підтримують в чистоті, вчителі вже підготували робочі місця, а книжки чекають на нових власників та початок нового навчального року.

Яскраві малюнки, мотивуючі вислови, цікаві факти – такі декорації стін навчального закладу мотивуватимуть учнів на нові звершення вже дуже скоро.

У школі є й місця для відпочинку – дивани, пуфи, а провести час з користю допоможе буккросинг.  Також приймати дітей готові у просторому медичному кабінеті та їдальні.

Якщо пролунає сигнал повітряної тривоги, учні та працівники школи зможуть перечекати небезпеку у комфортному укритті. Парти там вже розподілені між класами та мають одразу два відповідні маркування – для першої та другої зміни. У приміщенні одночасно можуть розміститися 560 осіб.

В укритті є свій окремий медичний кабінет з усіма необхідними медикаментами, жіночий та чоловічий туалети, зона для відпочинку (з телевізором), шанцеві інструменти. Також є гучномовець, Wi-Fi та вентилятори. На випадок відключення світла в укритті є аварійне освітлення. Також є окрема секція з великою кількістю ліжок. Не пустує укриття й зараз.

Багато місцевих приходять до укриття під час тривоги, деякі навіть залишають тут речі, – розповідає Тетяна Володимирівна. – Чергові постійно знаходяться в укритті. У приміщення є окремий вихід, який ніколи не закривається, ввечері та вночі вхід освітлюється, є вказівники.

Уся важлива інформація, що стосується навчального процесу та питань безпеки – правила перебування в укритті, тощо, є на сайті школи, а також надається батькам у чаті в одному з месенджерів.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі три вищих навчальних заклади з'єднають у один університет