Сказ на Дніпропетровщині. Виявили небезпечну хворобу

У селі П’ятихатської громади Дніпропетровської області виявили сказ у домашньої собаки, - повідомляють в обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України, передає Дніпровська панорама.

Станом на 5 травня 2023 року, у Дніпропетровській області зареєстрували вже 12 випадків сказу серед тварин (торік за той же період - 6 випадків).

Троє дорослих людей перебувають у зоні ризику. Їх оглянули лікарі, вони отримують щеплення проти сказу.

Представники Мінохорони здоров’я та ветеринари провели епідеміологічне розслідування та вжили відповідних протиепідемічних заходів. 

Троє дорослих перебувають у зоні ризику. Їх оглянули лікарі, вони отримують профілактичні щеплення проти сказу.

Ситуація залишається на контролі медичних фахівців.

Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше, залишається червона лисиця. Серед домашніх тварин реєструють значну кількість випадків захворювання серед собак і котів, великої та дрібної рогатої худоби, які найбільш наближені до людей.

Як виявити хвору на сказ тварину

Головна ознака хворих тварин — зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються у населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та свійських тварин.

Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, агресивними, кусають людей.

Слина хворої тварини містить в собі вірус сказу ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може також від тварин, які зовні виглядають здоровими.