Скуштуйте, ви точно його полюбите. На Дніпропетровщині дачниця успішно вирощує батат

Це неправда, що батат росте лише у тропіках. Алла Данилова з Дніпропетровської області стверджує, що й у нас в Україні, навіть у північних областях, він чудово почувається, повідомляє Дніпровська панорама.

За словами Алли, батат набагато врожайніший за звичну нам картоплю, має солодкий смак і низький глікемічний індекс. Вона вирощує його не лише для себе, а й на продаж.

На смак він солодший, ніж картопля. Раніше, коли люди питали про батат, вони хотіли отримати щось на кшталт картоплі, без солодкого смаку. Але зараз, коли батат з'явився на полицях супермаркетів і люди спробували, почали звикати до його смаку.

Батат може бути білим, жовтим, помаранчевим, фіолетовим. Різний колір – різний смак. Помаранчеві та фіолетові сорти більш солодкі, ніж білі та жовті. У печеному вигляді солодкими будуть усі сорти. Тепер картопля після батата мені здається несмачною, а батат дуже подобається, – розповідає Алла Данилова.

Батат підходить для людей із цукровим діабетом, тим, хто хоче схуднути. Його рекомендують педіатри як перший прикорм дітям: він солодкий і нагадує мамине молоко, до якого дитина звикла.

"Солодка картопля" містить волокна, які очищають кишечник. Корисний тим, хто страждає на геморой, запорами: налагоджує роботу ШКТ.

Люблять батат та спортсмени: він дає багато енергії.

Алла Данилова розповідає, що з батату можна готувати ті самі страви, що і з картоплі, при цьому вони будуть набагато яскравішими за смаком.

Я, наприклад, завжди кладу в гарячі страви різні сорти батату – білий, жовтий, помаранчевий – у суп, наприклад. Якщо це борщ – обов'язково фіолетовий. Картоплю повністю замінила бататом.

Дуже люблю запечений батат, драники з батату, фрі, хоча останнє не дуже корисне. Беру лист, кладу пергамент, ставлю батат на 50 хвилин у духовку. Зняла шкірку – можна їсти. З чаєм, з вершковим чи оливковою олією, з приправами. Можна розігріти його із сиром, запікати з рибою чи м'ясом. Чоловік любить його смажити на салі з цибулею та часником, – розповідає Алла.

У майбутньому Алла разом із чоловіком планують придбати ділянку землі, яка дозволить вирощувати “солодку картоплю” цілий рік.

Нагадаємо, раніше ми писали: Так цибуля збережеться до травня (лайфхак)