Соліть з розумом: чому українці споживають вдвічі більше норми і як це змінити
Згідно з результатами національного дослідження STEPS, українці вживають 12,6 грамів солі на добу. Тоді як денна норма солі в продуктах — до 5 грамів на день. До чого може призвести надмірне вживання солі, повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Центр громадського здоров’я МОЗ України.
Щоб регулювати споживання солі та зберегти здоров’я, обмежте споживання таких продуктів:
- технологічно оброблені м’ясні та рибні продукти;
- солоний сир;
- солоні овочі та готові соуси;
- м'ясні, овочеві та рибні консерви;
- хліб.
Дослідження свідчать, що понад 70% солі ми споживаємо у складі технологічно оброблених продуктів. Вивчайте склад продукту на етикетці: якщо сіль стоїть на початку складу, це вказує на її надмірний вміст. Українцям радять не їсти такі продукти.
Щодня з готовою їжею ми вживаємо багато солі, часто не помічаючи цього. Контролюйте, скільки солі ви додаєте у страви під час приготування. Це також стосується домашніх соусів, консервації тощо, а традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, кориснішими продуктами.
Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров'я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб.
Також раніше ми писали Як захиститися від підступного укусу кліща. Важливі поради