Такого падіння ви ще не бачили: ціна на гречку у Дніпрі б'є всі рекорди (фото, відео)

З приходом осені у Дніпрі подешевшали не лише сезонні овочі, такі як капуста, морква та картопля, а й деякі крупи, зокрема – гречана. Її вартість вже давно перестала відлякувати покупців, проте сьогодні кореспондент Дніпровської панорами побачив таку ціну на цю крупу, яка шокувала його.

Актуальні ціни на гречку

Так, у мережевих супермаркетах міста на гречану крупу оголошено акції.
Причому на всі позиції, а не лише найдорожчі.


Найнижча ціна була помічена у Варусі - гречка ядриця від ТМ "Вигода" продається по 24,90 грн., при тому, що ціна виробу від того ж виробника - 27,90.


Найдорожчі торгові марки також стоять на знижці, так, гречка “Хуторок” сьогодні коштує 36,90 замість 73 гривень.

Акції на гречану крупу є й у АТБ. Щоправда, не на ядрицю, а на проділ – сьогодні його можна купити по 27,80. А ось ядриця коштує 36,80 грн.


Потрібно зауважити, що покупці абсолютно індиферентно ставляться до таких неймовірних знижок, і гречку з полиць ніхто не вигрібає - вона лежить у достатній кількості.

Прогноз експерта

За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, варто очікувати зміни роздрібних цін на гречку:

Сергій Громовий розповів, що якщо магазини закупили гречку минулого року фактично на піку дорожнечі по 80 грн/кг, то поки вони не розпродадуть усю партію, вартість крупи на полицях супермаркетах не зміниться. Таким чином, їм потрібно позбавитися дорогого товару, щоб не мати збитків.

Через це витрати посередника лягають на плечі споживачів, які будуть змушені купувати дорогу гречану крупу, хоча для її дорожнечі немає передумов. Оскільки купівельна спроможність українців знизилася, і вони звичайно купуватимуть гречку від виробників, яка дешевша, розпродати дорогу крупу зараз все складніше, тоді як вже доступна гречка нового врожаю за значно нижчою ціною.

До кінця 2023 року так точно, вартість гречки падатиме. На сьогоднішній день, умовно, на полицях супермаркетах є пропозиції по 35 грн і по 70 грн за кілограм. До кінця року дешева гречка може знизитися в ціні до 30 грн., а дорога — до 55 грн. Закупівельні ціни мають стабілізуватись до 15 тис. грн/т до кінця року.

Як вважає експерт, на зниження вартості гречки найближчим часом вплине рекордний урожай цього року. Урожай оцінюють у 191 тис. тонн за внутрішніх потреб у 130 тис. тонн. Тому вітчизняної гречаної крупи буде достатньо задоволення попиту населення, і вона буде доступною.

Також раніше ми писали У Дніпрі в супермаркеті продають сало по космічній ціні (Фотофакт)