У Дніпрі з'явились старі фото Озерки, яка пережила погроми та потопи (Фото)

Мало хто в Дніпрі не знає, шо таке Озерка та де вона знаходиться. Проте, мало хто знає, звідки походить така назва і наскільки глибока історія Центрального ринку. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на фб станцію Катеринослав Дніпропетровськ.

"Озерка" - один із найстаріших ринків міста, який пережив погроми та потопи.

Нині важко уявити, що у місці знаменитого ринку, під час Катеринослава - розстилалася мальовнича місцевість. Чиста гладь озера, де багато водилося риби і навколо якого розросталися дерева. Цей оазис був улюбленим місцем городян. Від озера одержала назву і територія, яка потім стала площею – Озерною.
Згодом озеро стало засмічуватися, меліти і перетворюватися на болото. Незабаром місцева влада розпорядилася його осушити. Було побудовано водосток, через який води озера були спрямовані на територію Міського саду (парк Чкалова, Глоби) розширивши вже наявну там водойму.

А на місці колишнього озера вирішили влаштувати базар, який отримав назву "Озерний", а в народі "Озерка". З 1885 і до революції 1905 «Озерка» стала найбільшим базаром Катеринослава і за обсягами торгівлі перевищила Троїцький базар. Вже з 1892 року стало обговорюватися питання про будівництво кам'яних крамниць.

Для заможних гостей Катеринослава на "Озерці" був заїжджий двір, ресторани "Аполло" та "Спадкоємців Боте".
А для народу простіше працювали М'ясний, Рибний та Зелений ряд, а також легендарна Ненажера.
На Ненажеру стікався весь робітник міста. Там димилися всілякі "делікатеси", на кшталт пиріжків із зіпсованим м'ясом та сумнівних гречаників. На столах були навалені купи гусей, сичугів (фаршировані коров'ячі шлунки), рубців (страва з частини шлунка). Особливими ласощами вважалися пиріжки з щоковиною, борщ чи картопля.

В 1905 базар «Озерний» став місцем великих заворушень, названих пізніше «єврейськими погромами». Під час проходження демонстрації Катерининським проспектом з вікон пролунали постріли по маніфестації, що йшла з національними прапорами і портретом царя, Миколи II.

Хтось звинуватив у цьому євреїв і маніфестанти кинулися розбивати вікна та двері, але не знайшовши винних, розлючені люди почали ламати та трощити все, що потрапляло під руку. Три дні (з 21 по 23 жовтня) тривали погроми. Безладний натовп на очах солдатів громив і нищив єврейські лавки, бив людей.


Коли місцева група єврейської самооборони спромоглася чинити опір погромникам і зробила багато для захисту громади, то магазини та прилавки торговців на базарі «Озерний» були вже розгромлені та спалені, люди постраждали.

Лише 24 жовтня приголомшене місто змогло оцінити завдані збитки: 122 лавки, 64 магазини, 135 рундуки – були спалені вщент.

На самому ринку згоріло 17 лавок, а решту було розгромлено та пограбовано. Триденний погром у Катеринославі коштував 95 життів, 245 людей було тяжко поранено.

Ще одна напасть підстерігала ринок у 1915 році, коли злива мало не змила ринок з міста.

23 липня 1915 року «Озерка» була повністю затоплена внаслідок небаченої грозової зливи. Колосальна кількість води вилилася на Катеринослав лише за кілька годин. Вода, змітаючи на своєму шляху всі перепони, ринула з нагірної частини через Надєждінську вулицю (нині вул.Чичеріна) на "Озерний" базар.

В одну мить територія базару перетворилася на величезне озеро (за деякими даними, подекуди глибина досягала двох метрів).

Поспіхом залишивши всі свої товари, торговці почали шукати порятунку на дахах та стовпах.

Викликана на допомогу людям пожежна команда не змогла навіть наблизитися до епіцентру лиха і змушена була зупинитися на Пушкінському проспекті, оскільки коні не впоралися з напором води. На щастя, людських жертв вдалося уникнути, але збитки від стихії були величезні. Особливо дісталося дрібним торговцям, чий товар розташовувався безпосередньо землі.
Збитки від потопу становили понад сто тисяч рублів, але в ремонт торгових приміщень та інвентарю Дума асигнувала 2238 рублів.

За радянських часів "Озерка" набула статусу "Центрального колгоспного ринку". У 1964 році «Озерка» кардинально змінила свій вигляд, у центрі ринку було збудовано будинок критого ринку і на момент спорудження був найбільшим на території України.

Багато торгових точок міста закриваються, поступаються місцем супермаркетам, але "Озерка" продовжує залишатися на плаву.