Увесь час бігом: оффлайн школа як виклик для батьків Дніпра

Кінець серпня та початок вересня приніс батькам школярів Дніпра чимало хвилювань та роздумів. Коли з'явилася інформація про запровадження змішаного навчання, багато хто мучився сумнівами, чи варто відпускати дитину до школи в такий смутний час. З одного боку, багато дітей скучили за живим спілкуванням з однолітками, та й онлайн-навчання, хоч і налагоджено, все одно не те. З іншого ж - занепокоєння за безпеку дитини, неможливість перебувати поруч, коли вмикається сигнал тривоги або, не дай Боже, починає гриміти. Проте багато хто вибрав саме змішану форму навчання. У тому, як дають собі раду батьки зі складнощами логістики, двома змінами та іншими нововведеннями, розбиралася Дніпровська панорама.

Увесь час бігом

У дніпрянки Олени троє дітей, двоє з них – школярі. Старший Ярослав уже у 9-му класі, тому на уроки дістається самостійно. Мира ж навчається у 2-му класі у 67 школі, тому, як би близько до будинку вона не була, Олені доводиться водити та забирати доньку самій.

Зараз я тільки й займаюся тим, що відводжу дітей туди-сюди. Звісно, не працюю – хіба знайдеш роботу з 9 до 11? Молодшу Міладу довелося віддати до приватного садка, доки не налагодиться все зі школою. Але це тимчасово – надто дорого, хотілося б, щоб скоріше відкрили державні.

Виручає вільний графік роботи

У Тетяни, мами трьох доньок Тасі, Улі та Варі, робота, де вона сама може вибирати графік. Тож у послугах няні немає потреби – сама водить та забирає дітей зі школи. Тася вчиться онлайн, бо їхній учитель вибрав таку форму навчання, а до іншого - на змішану дівчинка йти не захотіла. Уля та Варя, на щастя для мами, ходять до школи в одну зміну.


Як розповіла Тетяна:

Графік дуже щільний, після школи – англійська, стрибки у воду, музика. Важко було організувати всі заняття з огляду на час на їжу, дорогу та відпочинок. Знаю, батьки однокласників попросили у школи організувати платну групу подовженого дня.


Кооперуємось із сусідами

Олена, мама шестикласниці Олі, живуть вони у Новоолександрівці, а навчається дівчинка у Дніпрі, у школі №28.

Наш випадок – не найпоказовіший. Я б все одно її возила до школи, таки далеко. Але так, зараз ми почали кооперуватися з сусідами, не всім же щодня треба до міста. Багато хто зараз із дому працює. Тож поки у сусідів машина в ремонті, я забираю їх дітей і відводжу до школи. Потім змінюватимемося. Знаю, що в нашому класі багато батьків написали заяви, що дитина сама зі школи добиратиметься.

Багатьом батькам міста справжнім порятунком стала організація шкільних автобусів. Інші ж поки що тільки з нетерпінням чекають на їхню організацію.


Няня влетить у копієчку

Найняти няньку завжди було недешевим задоволенням. Зараз попит на їхні послуги, такі як забрати дитину зі школи, суттєво зріс.
Наприклад, якщо в середньому послуги няні коштують від 80 гривень за годину, то при введенні опцій – забрати зі школи, відвести на гурток, ціна змінюється – 120 грн. в годину.


Тож тим батькам, які не мають бабусь-дідусів під боком, доводиться неабияк ламати голову, та й чимало побігати.

Також раніше ми писали Чим у школах Дніпра годуть дітей. Батьки побачили на власні очі та спробували страви (фото, відео)