В Україні з 1 вересня не всі переселенці зможуть отримати грошову допомогу: кому не заплатять

В Україні з 1 вересня 2023 року не всі переселенці зможуть отримувати грошову допомогу від держави. Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка уточнює параметри надання допомоги для ВПО. З осені допомога продовжується для тих українців, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для тих, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на Міністерство соціальної політики України.

З 1 вересня 2023 року грошову виплату буде припинено тим внутрішньо переміщенним особам, які від моменту ухвалення Постанови уряду:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони краіни;
  • придбали на суму більше 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більше 100 тис. грн;
    придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

У Мінсоцполітики наголосили, що якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде прийняте рішення про припинення державної допомоги, громадянина про це буде обов'язково  повідомлено.

Водночас у міністерстві зазначили, що у разі незгоди, громадянин може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або, можливо, надати підтверджуючі документи, та продовжувати отримувати виплати.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, чому більшість переселенців обирають Дніпро.