Він завжди був першим: унікальна історія пологового будинку у Дніпрі

Пологовий будинок на Воскресенській став першою медичною установою Дніпра, що спеціалізується на догляді за недоношеними немовлятами. Як з'ясувала Дніпровська панорама, до цього у Дніпріі таких місць не було. Завдяки рероспективі у фб "Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ" ми змогли побачити унікальні фотографії 50-ліній давнини.

Дніпровський пологовий будинок №1 відкрився у 1962 році і працює досі. Відкривала установу заслужений лікар України Наталія Горохова та пропрацювала на цій посаді 25 років.

Ще однією спеціалізацією пологового будинку було спостереження та контроль передчасних пологів.

У відділенні новонароджених було два підрозділи – для доношених та недоношених дітей. Через це він часто бував перевантажений. Іноді навіть доводилося облаштовувати імпровізовані палати у їдальні.

За стільки років тут з'явилося понад 350 тисяч малюків. А ще багато історій: сумних, кумедних, інколи навіть кримінальних.

Мешканка Дніпра Наталія Варфоломєєва ділиться своїми спогадами у мережі Фейсбук:

У цьому пологовому будинку народився мій син. Щоправда, 1976 року породіль було стільки, що лежати довелося у їдальні, яку терміново переробили до палати.

Віктор Горлов також у фейсбуці згадує:

1985 року з цього пологового будинку ми забирали мою хрещеницю. Поки ми з кумою отримували книжки «почесний батько» та «почесна мати» до будівлі зайшла якась людина з вулиці і під шумок почав чистити кишені нашого одягу. Але ми вчасно помітили і злодієві довелося все повернути на місце. Пізніше вдома ми просто посміялися.

1972 року міський пологовий будинок №1 отримав Орден Трудового Червоного Прапора за результати догляду за недоношеними малюками.

Також ми писали Мер Дніпра Борис Філатов розповів, як навчатимуться школярі з вересня.