Як допомогти собаці перенести спеку

Ніхто не любить спеку. Люди рятуються прохолодним напоями та морозивом, сонцезахисними засобами і перебуванням у тіні, кондиціонерами чи вентиляторами тощо. А як полегшують собі життя у спеку тварини? Чи можна допомогти улюбленцю в цю пору й яким чином, пише Дніпровська панорама, посилаючись на GoodZoo.

Симптоми, що вказують на те, що тварина страждає від спеки

Твій пес млявий і пасивний? У нього частий пульс, висока температура, гарячий сухий ніс і важке дихання? Хитка хода? Відсутній апетит? Якщо ці симптоми тобі знайомі, найімовірніше, вихованець все-таки страждає від спеки - тоді наступні поради для тебе.

Як допомогти собаці пережити спеку

Змочуй голову, вуха, перенісся, чоло та подушечки лап тварини прохолодною водою. Можна покласти вологу тканину на лоб чи використовувати пульверизатор для охолодження.

Обов'язково слідкуй за питною водою та доступом собаки до неї: вона має бути чистою, свіжою та прохолодною. Не забувай брати її з собою на прогулянку й ємність для води, куди можна налити рідину.

Зміни раціон харчування собаки влітку. Обмеж вживання вихованцем жирної їжі. Чим годувати песика у спеку? Надавай перевагу вологому корму, а не сухому - це допоможе підтримати водний баланс організму й водночас забезпечити його всіма необхідними поживними речовинами. Насипай їжу невеликими порціями. Нез'їдені залишки прибирай через пів години.

Якщо є можливість, забезпеч улюбленцю прохолодне місце - ванну чи туалет, де вихованець зможе перечекати спеку.

Якомога частіше вичісуй чотирилапого друга: це допоможе прорідити шерсть та вичесати волоски, які випали. Насправді шерсть захищає собаку від спеки (еволюція!), тому від гоління краще відмовитись. Якщо все-таки стрижеш тварину, то не дуже коротко, аби собака не отримав опіки.

Скажи "ні" частому купанню, оскільки для більшості тварин це стрес. Обійдися засобами, зазначеними у першому пункті. Поливання собак зі шлангу чи відра не рекомендується.

Уникай пікових температур для прогулянки: від 11:00 до 16:00. Не бери собаку без потреби на вулицю у цей час. Якщо змога, вигулюй його біля водоймищ або у тінистих місцях. Уникай виснажливих фізичних навантажень.

Аби тварина не отримала сонячних опіків, за 20-30 хвилин до виходу нанеси сонцезахисний крем, дозволений для тварин, на чутливі частини тіла: кінчики вух, ніс та інші відкриті ділянки. Безпечний сонцезахисний крем - той, який не містить токсичного оксиду цинку.

Не води улюбленця по гарячих поверхнях, інакше є небезпека отримання ним опіків. Аби перевірити безпечність поверхні, приклади до неї свою долоню хоча б на 5 секунд: якщо можеш тримати її без болю, сміливо вигулюй песика.

Ні в якому разі не залишай собаку в авто, теплицях чи оранжереях. Температура всередині сягає позначки 40°+ за лічені хвилини. Таке недбальство може призвести до смерті тварини.

Якщо є можливість, встанови кондиціонер чи вентилятор у приміщенні. Обов'язково закріпи його в недоступному місці для тварини. Відчинене вікно - не варіант, адже воно є небезпечним, оскільки собака може випасти.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україну насувається потужний циклон. Як зміниться погода в Дніпрі (Карта)