Час сіяти: поради з вирощування розсади від волонтерки з Дніпра (ексклюзив)

Кінець лютого -  саме час купувати насіння і починати сіяти розсаду. Оскільки світловий день взимку ще короткий, паростки буде потрібно підсвічувати фітолампою. Що потрібно сіяти та як правильно підготувати насіння Дніпровській порадниці розповіла фахівець з догляду за квітами Тетяна Демченко.

Що сіяти у лютому

Тетяна зараз активно займається волонтерством та готує овочеву та фруктову консервацію для ЗСУ. То буде сіяти багато овочів.

Цього року я буду сіяти аж в кінці лютого. Баклажани і перці. Чому саме ці культури у лютому, тому що в них найдовший період вегетації. Тобто, якщо мі будемо сіяти їх на розсаду у березні, то просто не встигнемо отримати міцну розсаду на кінець травня-початокчервня, коли її вже потрібно висаджувати у ґрунт.

Як розповіла Тетяна, оптимальна температура для розсади - 18-25 градусів.

Спочатку буду замочувати насіння, в розчині добрив. Десь тиждень, 5-7 днів воно буде проростати в теплі, а як тільки наклюнеться, тоді вже буду садити в землю. Я висаджую відразу у стаканчики із землею, щоб потім не пересаджувати. Саме у перців та баклажанів дуже ніжні корені, вони легко травмуються, то я роблю саме так. І ще тиждень поки появляться сходи.

Гострий перець має трохи довший час пророщування, тож його можна садити десь у середині лютого. Солодкий зазвичай висаджують 20-25 лютого.
Перцю у Тетяни багато сортів, жінка каже, що додає його в усю консервацію, яку робить для наших бійців, бо їм дуже подобається.

Щодо баклажанів, то цього року Тетяна обрала перевірени сорти. Якщо минулого року в неї були й білі, й рожеві, навіть у  крапинку, то зараз жінка зрозуміла, що більш декоративні сорти - дуже вибагливі, часом можуть не давати зав’язів, чи ті відпадають, якщо немає достатнього поливу.

Чому та як потрібно замочувати насіння

Для замочування насіння Тетяна використувує органічне добриво на основі гумата. Воно підсилює насінини та сприяє більш швидкому пророщуванню.

Тетяна замочуе все в чашках з добряче теплим розчином будь-яких органічних добрив десь на 4-6 годин. Перці і баклажани додатково замотує рушником, щоб довше тримати тепло.

Потім кожен сорт окремо розкладає на вологі серветки і ложить в маленькі пакетики. А їх в зіп-пакеті (з термометром) на батарею або грілку і зверху накриває рушником. Щоб насіння хорошо проросло температура має бути 25-30 С.

Щодня потрібно перевіряти та на пару хвилин провітрювати. Зазвичай, насінини сходять за 4-7 днів.

Жінка ділиться своїми спостереженнями:

Капуста сходить 3-4 дні, помідори до 4-7. А перці і баклажани 7-10, але я побачила, що десь після 5 днів починають загнивати, тому сію рядками в лотки від м'яса, замотую в плівку і знову на грілку. Там вже все сходить протягом тижня точно. Далі, на південне вікно під фітолампи, хоч на пару днів, з цілодобовим світлом і підігрівом.

Також раніше ми писали Як посіяти моркву, щоб не проріджувати: хитрий лайфхак з пляшкою