Як уберегти себе від кишкових інфекцій: прості правила для здоров'я
Кишкові інфекції – це не жарти. Вони можуть серйозно підірвати ваше здоров'я. Але є хороша новина: більшості цих хвороб можна легко уникнути. Про найефективніші способи захисту від кишкових інфекцій повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпропетровський центр контролю та профілактики хвороб.
Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливу небезпеку кишкові інфекції становлять для дітей раннього віку.
Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи через брудні руки, іграшки, або інші предмети довкілля, з якими контактує людина.
Найпоширенішими симптомами є діарея, блювання, болі та спазми в животі, лихоманка, ломота в тілі, слабкість.
Для профілактики ГКІ необхідно
Дотримуватися правил особистої гігієни:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності:
- використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку.
Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо):
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів:
не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години.
Використовувати безпечну воду:
- не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання.
Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Також раніше ми писали Несподіваний "інгредієнт" у "Шубі": мешканка Дніпра знайшла в улюбленому салаті непрємний сюрприз