Як вирощувати цибулю на підвіконні. Прості поради, справиться навіть дитина

У Дніпрі зима. І так хочеться зелені, вирощеної власноруч. Але як бути, якщо ви живете у квартирі і у вас немає дачі чи присадибної ділянки. «Дніпровська порадниця» розповість ТОП найкращих порад, як вирощувати цибулю на підвіконні.

У землі чи у воді

Щоб виростити смачну цибулю вдома, треба небагато: власне цибулю та трохи терпіння. Існує кілька способів вирощування: традиційним способом (у землі) та методом гідропоніки. Ну, нехай слово гідропоніка вас не бентежить - це навіть відомий всім з дитинства спосіб вирощування цибулі в склянці.

Спробуйте у мінеральній ваті

Для тих, у кого мало місця на вікні, спробуйте таку конструкцію міні-грядки для цибулі. Її можна зробити із 5-літрової пластикової пляшки.
Цибулини висаджуються в посадкові гнізда у міру засипання землі на ємність. Дана конструкція може бути модифікована гідропонною шляхом заміни землі на субстрат, наприклад, мінеральну вату.

Якщо будете використовувати мінвату, надягайте гумові рукавички, щоб уникнути подразнення шкіри.

Запорука успіху - правильна цибулина

Для хорошого врожаю треба правильно відібрати цибулину. Вона має бути круглою, щільною на дотик, без слідів гнилі.

Для посадки на вікні краще вибирати здорові пророслі цибулини.

Якщо паростка немає, можна акуратно надрізати головку цибулини паралельно кореневого донця. Це прискорить вихід зеленого пера. Попередньо перед посадкою цибулину слід замочити, якщо ви садитимете її в землю, а якщо у водному середовищі, замочувати не треба.

Оптимальна температура

Цибуля - культура холодостійка: оптимальна температура для її вирощування +18...+20°C.

Якщо вирощує цибулю на вікні, стежте, щоб вона не перегрівалася ні від сонця, ні від тепла батарей. Якщо хочете трохи прискорити вигін зеленого пера, можна підняти температуру до +24°C. Але врахуйте: при температурі +30 ° C зростання зелені припиняється.

Параметри ґрунту

Якщо ви вирощуватимете цибулю в землі, то для неї підійде звичайний нейтральний грунт. Грунт має бути досить пухким, з гарним дренажем.

При гідропонному способі вирощування (у воді) слідкуйте, щоб цибулина не плавала у розчині, інакше вона загниє. Для цього застосовують картонний круг або різні за конструкцією «спідниці».

Цибуля не дуже вимоглива до вологості, але, якщо ви хочете, щоб зелень була соковитішою, можна злегка обприскувати пір'я. При цьому бажано не намочити саму цибулину.

Без землі в пакеті на тирсі

Використовувати можна тирсу, що продається у звичайних зоомагазинах.

Для посадки краще вибирати міцні целофанові пакети, в ідеалі ті, які придатні для заморожування овочів – вони не рвуться та мають достатній розмір.

На дно пакета укладається тирса шаром 1,5-2 см. Тирса повинна бути волога, але при натисканні з неї не повинна витікати вода, інакше цибуля може загнити. Покладені на дно пакета тирсу можна злегка утрамбувати.

Необхідно обов'язково обрізати ножем шийку цибулі. Це робиться для того, щоб дати поштовх зростанню зеленого пера.

Зайве лушпиння, яке легко знімається з цибулин, потрібно видалити, щоб запобігти можливості загнивання. Однак повністю оголювати цибулини не варто. Перед посадкою в тирсу цибулю можна нічим не обробляти. Але якщо є сумніви як посадковий матеріал цибулі, особливо якщо він покупний, можна обробити цибулини слабким розчином марганцівки або сольовим розчином.

Після підготовки цибулини щільно вставити в тирсу. Чим менше цибулини, тим більше цибулі поміститься в один пакет.

Встановлювати цибулини практично одна до одної, відстань між ними витримувати не обов'язково.

Цибуля укладати в один шар, при цьому цибулини не заглиблюються в тирсу - тільки донце повинно бути у вологому середовищі. Цибулини швидко почнуть укорінюватися, і перо чудово зростатиме.

До того моменту, поки перо цибулі не виросте до верху пакета, цибулю не потрібно поливати, а пакет не розв'язують. Тільки після того, як перо досягне стелі пакета, пакет відкривають, і перо продовжує рости до свого максимального зростання. Після відкриття пакету необхідно періодично перевіряти вологість субстрату і при необхідності доливати води.

Досвітка та інші дива

Зазвичай після посадки цибулю ставлять на вікно, а це не зовсім правильно. На 10 днів його потрібно помістити у прохолодному затемненому місці, щоб інтенсивно формувалася коренева система. Простіше кажучи, зніміть із вікна і поставте подалі від батареї.

Потім цибулі треба буде багато світла. Він має отримувати його якнайбільше. Якщо ви живете в регіоні, де довгі ночі, слід використовувати досвітку. Її можна забезпечити використанням ламп денного освітлення, або за допомогою спеціалізованих ламп для вирощування рослин або LED-панелей.

Якщо у вас є лоджія, то цибулі буде там найкраще. На відміну від людей, його можна висвітлювати 24 години на добу, комбінуючи природне та штучне світло – чим довше світите, тим швидше отримаєте заповітний результат.

Коли ви переростете баночку

Якщо ви плануєте виростити за один раз більше 10 цибулин, краще зробити мініатюрну гідропонну установку: підібрати ємність на 20-30 л, зробити з пінопласту плаваючий плот з отвором для цибулин, а аерацію води проводити компресором для акваріума.

У трафаретці з-під яєць
Можна спробувати вирощувати цибулю в трафаретці з-під яєць. Для цього в отвір насипати землі чи налити води, туди вставити цибулину. trafaretka
Звичайно, це не всі можливі поради, але я сподіваюся, що вони допоможуть вам виростити цибулю смачною та корисною.