Які дерева не можна обрізати навесні

Ці поради будуть дуже корисними не лише для початківців, але й для тих, хто має сад та прибудинкову територію, де ростуть дерева, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на ТСН.

Поки на гілочках не з'явилися листочки, не варто проводити обрізання слив, вишень, черешень, персика, аличі, мигдалю і абрикоса. Ці плодові дерева можна обрізати лише тоді, коли вони вийшли зі стану спокою. Якщо ж не прислухатися до цієї поради — пошкодите.

Фахівці радять проводити обрізання лише після закінчення періоду вегетації, але до початку набухання бруньок. Взагалі краще робити це восени, а не навесні.

Також варто звернути увагу на те, де розташовуються плодові бруньки на деревах. Наприклад, обрізати вишні не рекомендовано, адже бруньки в них розташовані на кінчиках гілок. А ось черешню, персик, абрикоси можна обрізати після закінчення вегетації. Вони ростуть досить швидко, тому їх рекомендовано регулярно вкорочувати, інакше буде мало урожаю. Також обрізають і високорослі яблуні.

Чи можна підрізати верхівки плодових дерев

Навіть якщо плодові дерева були висаджені восени, перше обрізання проводять саме навесні. Укорочують, як правило, скелетні гілки, а вже потім формують верхівку. Потужні гілки радять обрізати на 1/3, слабкі — на 1/2, а непотрібні — на кільце. В молодих дерев в перші роки після висаджування необхідно прибирати вертикальні гілки.

Обрізання потрібно починати з літніх сортів, поступово переходячи до пізньостиглих.

Чому не обрізати яблуню

Час для санітарного догляду за яблунями — осінь. Обрізання садівники проводять після початку листопада, але до перших заморозків. Це потрібно, щоб зрізи встигли зажити і вступити в зиму підготовленими. А ось весняне обрізання може тільки нашкодити деревам.